Iphone 8 kan få heltäckande skärm

Bloggaren och podcastaren John Gruber, som åtminstone tidigare har varit en av de mest välinformerade rykteskällorna, kommer nu med flera påståenden om nästa års modell av Iphone – Iphone 8, om vi ska tro ryktena.

Gruber skriver att han hört från egna källor att den kommer ha en heltäckande skärm och inga som helst kanter, varken på sidorna eller över och under. Touch id, kameran, högtalaren och annat ska på något sätt döljas i skärmen.

Även Bloomberg och Wall Street Journal har bekräftat uppgifterna från Gruber och påstår att Apple designar en skärm som täcker hela framsidan på Iphone 8.

Iphone 8 skärm koncept

Blir det oled?

Ett av de mest trovärdiga ryktena om årets modeller av Iphone är att Apple kommer byta teknik i skärmarna, från lcd till oled (eller amoled för att vara mer precis).

Konkurrenter som Samsung har använt amoled-skärmar i flera år, men Apple har inte haft den möjligheten eftersom ingen tillverkare har kunnat få fram lagom många paneler för den enorma Iphone-försäljningen. Samsung säljer betydligt fler telefoner totalt, men inte de toppmodeller som har amoled-skärmarna.

Amoled-skärmar kan ge Iphone bättre färger, högre ljusstyrka och kontrast, och lägre reflektans. När Displaymate testade Galaxy S7 fick den skärmen det högsta betyget hittills av någon smart mobil (Ipad Pro 9,7 tum har den äran bland surfplattor, trots att det fortfarande är en lcd-skärm).

Enligt Korea Times har Apple och Samsung fört diskussioner om ett avtal där den senare skulle tillverka 100 miljoner amoled-paneler med början nästa år. Andra tillverkare som kan komma på tal är AU Optronics, LG Display och Japan Display. Att Apples partner Foxconn nyligen köpte Sharp kan också påverka Apples val av underleverantörer – möjligheten att hemlighålla detaljer lär förmodligen bli större.

Troligtvis kommer oledskärmarna från Sharp och Samsung. Sharp har nämligen meddelat att företaget ska investera 568 miljoner dollar (motsvarande fem miljarder kronor) i tillverkningen av oled-paneler för skärmar i olika elektronikprodukter. Företagets vd Tai Jeng-wu har dessutom mer eller mindre bekräftat att oled-panelerna kommer att användas i kommande modeller av Iphone.*

- Iphone har utvecklats och kommer nu att byta från ltps-paneler till oled-paneler, berättade Tai Jeng-wu i samband med ett tal på Tatung-universitetet i Taiwan i slutet av oktober.

Enligt Tai Jeng-wu är det dessutom möjligt att Sharp öppnar en fabrik i USA om så önskas, det vill säga om Donald Trump driver igenom sitt krav på att Apple ska flytta hem tillverkningen.

Enligt sydkoreansk press har även Samsung tecknat ett avtal med Apple rörande oled-skärmar. Det sägs vara tal om en beställning på 160 miljoner exemplar, vilket motsvarar 80 procent av den årliga Iphone-försäljningen.

Om uppgifterna stämmer skulle alltså Sharps andel ligga på resterande 20 procent. Avtalet mellan Apple och Samsung sägs vara värd motsvarande 40 miljarder svenska kronor, rapporterade Korea Herald den 13 februari.

Oled

Så här fungerar oled-skärmar.

I början av mars kom nya uppgifter som gör gällande att oled-skärmar endast kommer att användas i toppmodellen, alltså modellen som påstås vara utrustad med en skärm på 5,8 tum.

Anledningen till att användningen begränsas till toppmodellen är bristen på oled-skärmar. Enligt insatta källor kommer det att dröja till 2019 innan samtliga modeller får oled-skärmar, så räkna med lcd-modeller i de billigare varianterna.

Upplösning

Vad vi inte hört något rykte om är vad Apple gör med upplösningen på skärmen. Det verkar dock som att ”megapixelkriget” för mobilskärmar har nått så långt det gick. Samsung valde att stanna på 2560x1440 pixlar i Galaxy S7 för att förbättra andra egenskaper istället för att gå till 4k som flera andra Android-tillverkare.

Det skulle inte förvåna oss om Apple ändå lyckas klämma in 2560x1440 pixlar i den stora modellen och 1920x1080 i den mindre – i stället för dagens 1920x1080 och 1334x750 pixlar.

Krökt skärm

Flera rykten säger dessutom att Apple kommer använda en krökt skärm, ungefär som Samsung gör i Galaxy S7 Edge.

Källor har sagt till tidningen The Korea Herald också att just Samsung kommer att stå för all tillverkning av de beryktade, kurvade skärmarna till Iphone 8. Det rapporterar Appleinsider.

Ryktet säger även att skärmarna blir av plast, vilket innebär att Apple verkar gå ifrån det glaskoncept de kört under alla år. Dessutom kommer den nya modellen skeppas i versioner med LCD och OLED-skärmar, varav sistnämnda är de böjda versionerna.

Vidare skriver tidningen att Apple kan jobba på en ny teknik för att jobba med ”sidopanelerna” som kommer med böjda skärmar, samt att Samsung har kapacitet att tillverka 70 till 100 miljoner enheter – något som insinuerar att den böjda tekniken blir exklusiv för premium-versionerna.

En rapport från Digitimes (2016-12-30) upprepar delvis Korea Heralds påstående. Tidningen skriver att Samsung Display har fått ett exklusivt kontrakt på att leverera amoled-paneler till en 5,8-tumsmodell av Iphone 8. Två modeller på 4,7 och 5,5 tum ska inte byta från led till amoled.

Enligt Wallstreet Journal testar Apple tio olika prototyper av Iphone, varav en har kurvad skärm med oled-teknik. Enligt sajten kan versionen med kurvat glas vara en av flera olika Iphone-modeller som släpps nästa år och att den lär komma med en betydligt högre prislapp. Anledningen är att oled är en dyrare teknik med många fördelar, exempelvis att den är tunnare, väger mindre och är mer flexibel för olika typer av designer. Dessutom är oled mer strömsnålt än föregångaren LCD.

True Tone

Förra året påstod ryktena att Iphone 7 skulle få samma autojusterande skärm som Ipad Pro 9,7 tum. Appel kallar det True Tone, och det går ut på att mäta temperaturen på ljuset där du befinner dig och anpassa färgerna på skärmen därefter, så att vitt alltid ser lika vitt ut oavsett hur ljuset i rummet är.

Nu påstår analytikerna Andrew Gardiner, Hiral Patel, Joseph Wolf, Blayne Curtis och Mark Moskowitz i en rapport som 9 to 5 Mac tagit del av att alla tre nya Iphone-modeller som Apple väntas lansera i september kommer få True Tone-skärm. Ljusmätarna som ska användas påstås levereras av österrikiska tillverkaren AMS.

Många recensioner av Ipad Pro 9,7 tum var imponerade av True Tone-skärmen, så om det nya ryktet visar sig stämma är det en glad nyhet för Iphone-användare.

Nikkei: Apple beställer 70 miljoner flexibla oled-paneler av Samsung

Det verkar som att Apple till slut har bestämt sig för hur företaget ska göra med skärmen i Iphone 8. Olika rykten de senaste månaderna har talat om att Apple vill använda oled-skärm, men att det har varit svårt att hitta tillverkare som kan göra lagom många paneler för att möta efterfrågan. Apple har sedan länge en strävan att minska sitt beroende av Samsung, men behovet av en tillförlitlig oled-källa verkar ha tagit överhanden.

Nikkei rapporterar nämligen att Apple har lagt en order på 70 miljoner flexibla oled-paneler från den koreanska jätten. Samsung påstås förbereda sig på att tillverka upp till 95 miljoner paneler under 2017 om efterfrågan på Iphone 8 skulle bli större än väntat.

Rapporten upprepar tidigare uppgifter om att Iphone 8 kommer ha en 5,2 tum stor skärm med avrundade kanter och kommer bli den i särklass dyraste Iphone-modellen hittills med ett pris i USA på över 1 000 dollar.