Iphone 8 - design

Iphone 8-attrapp

Nya läckta foton och video på Iphone 8-attrapp

Samma Iphone 8-attrapp som visades upp i april har nu dykt upp igen, med en ny närgången video och högupplösta foton publicerade av Shai Mizrachi.

Attrappen påstås vara den slutgiltiga formen som Apple har börjat tillverka Iphone 8 med. Den har ren metall runt kanterna och även runt utbuktningen för kameran, men Benjamin Geskin som tidigare har läckt korrekta uppgifter om andra nya Iphone-modeller påstår att den färdiga telefonen kommer vara helt svart.

Iphone 8-attrapp

På bilderna visas attrappen intill en Iphone 7 Plus för att visa storleken och designen tydligare. Baksidan är tillverkad i glas, men som du kan se verkar resultatet ligga hyfsat nära Apples ”gagatsvarta” aluminium.

Skärmskydd till Iphone 8 har läckt
Ett skärmskydd som påstås tillhöra Iphone 8 har läckt och detta i form av bilder och en video. Det skriver Appleinsider.

ip

Av läckan att döma kommer Iphone 8, som det ryktats om, få en kant-till-kant-design med ett litet område dedikerad för högtalare och frontkamera. Skyddet är gjort i glas och tillverkas av ett företag kallat Olixar.

Bakom läckan står Benjamin Geskin som är känd för sin insikt i Apples affärer.

Tidigare:

Japanska Apple-sajten Macotakara har kommit över vad som sägs vara ett skal till Iphone 8 och jämfört det med Iphone 7 och Iphone 7 Plus.

Skalet är ett av de typiskt tidiga exemplaren som tillverkarna skapar efter läckor som uppkommer för att vara först. Därför behöver det inte vara äkta, men ger ändå en fingervisning på hur telefonen kan se ut.

Rent storleksmässigt är Iphone 8-skalet mindre än Iphone 7 Plus, men större än Iphone 7. Räkna därför med att telefonen i längd och bredd hamnar någonstans mellan Apples nuvarande flaggskepp. Detta då skärmen sägs täcka hela framsidan och därför utradera onödig dödyta.

Måtten för Iphone 8-skalet är 144 x 71 x 7,7 mm, medan Iphone 7 Plus har 158,2 x 77,9 x 7,3 mm och vanliga Iphone 7 138,3 x 67,1 x 7,1 mm.

Tidigare:

Ming-Chi Kuo från KGI menar att Iphone 8 blir i princip befriad från kanter runt skärmen. Det rapporterar 9to5Mac. Han uppger även att telefonen får Touch ID på baksidan.

Att Apple väljer den vägen är för att Samsung fått positiv feedback för sitt val med Galaxy S8 – något som får Apple att ta steget fullt ut.

Och det är en trend som kommer hålla i sig. Enligt Ming-Chi Kuo kommer de flesta flaggskeppsmodeller inom en snar framtid ha en skärm som täcker hela framsidan och att skärmkanter därför blir ett minne blott.

Tidigare:

Nya uppgifter pekar på att Iphone 8 blir lik den första Iphone-modellen från 2007, rapporterar Appleinsider som hänvisar till ETNews.

Anledningen är att telefonen sägs få en "vattendroppsliknande" design med avrundad baksida – något vi inte sett sedan Iphone 3GS kom 2009. Tack vare att telefonen ska kläs med aluminium därbak, blir den en indirekt hyllning till modellen som förändrade mobilindustrin för alltid.

ip

Dock kommer flera faktorer skilja originalet från den nya telefonen, exempelvis storleken, skärmen som sägs gå kant till kant, och att den blir tunnare.

Tidigare:

Enligt analytikern Ming-Chi Kuo kommer Apple kommer ta avsteg från den normala uppdateringscykeln och göra om nästan allt i den nya Iphone 8-modell som släpps nästa år.

Iphone 8 färger
Det spekuleras om att Iphone 8 får fler färger. 

Enligt japanska Nikkei kommer Iphone 8 att släppas i tre olika storlekar, närmare bestämt en ingångsmodell på 4,7 tum, en mellanmodell på 5 tum och en toppmodell på 5,5 tum.

En ny modell på 5 tum skulle kunna locka kunder som tycker att 5,5 tum är lite i största laget, men samtidigt är frågan vad en sådan modell skulle kallas. En tänkbar lösning är att den får namnet Iphone 8 Plus, medan toppmodellen döps om till Iphone 8 Pro.

Även analytikern Ming-Chi Kuo tror att vi får se tre olika storlekar, men enligt honom rör det sig om en ingångsmodell på 4,7 tum, en mellanmodell på 5,5 tum och en toppmodell på 5,8 tum. De två sistnämnda är utrustade med dubbla kameror på baksidan.

Både Nikkei och Ming-Chi Kuo är övertygade om att det enbart är den största modellen av Iphone 8 som får en böjd oled-skärm, medan de övriga två är utrustade med en vanlig lcd-skärm. Samtliga modeller har dock en baksida av glas.

Tidigare rykten har talat om att Apple kommer satsa på amoled-skärmar i nästa Iphone, och enligt Kuo kan Appel släppa antingen två eller tre modeller av Iphone 8, beroende på hur stor tillgång företaget får på dessa skärmpaneler. Om panelerna räcker räknar han med en modell med 4,7-tumsskärm och en med 5,8-tumsskärm av Iphone 8. Den senare kommer, tack vare andra förbättringar, vara lika stor eller något mindre än Iphone 6S Plus.

Om Samsung och de andra skärmtillverkarna inte klarar att tillverka lagom många paneler för att möta den då förmodligen uppdämda efterfrågan på en riktigt ny Iphone räknar Kuo istället med 4,7- och 5,5-tumsmodeller med lcd-skärm som idag, plus en 5,8-tumsmodell med amoled. På så vis kan Apple mjukstarta tillverkningen av Iphone med den nya skärmtypen.

Vad gäller designen på chassit påstår Kuo att Apple kommer gå tillbaka till en design med glas på både fram- och baksidan. Men den här gången kommer glaset vara krökt och sidopanelerna minimala. Tillsammans med smalare kanter påstås resultatet vara att telefonen ser ut och känns betydligt mindre trots att måtten är ungefär desamma.

Därför väljer Apple att satsa på glas

Ming-Chi Kuo hävdar att det enda rimliga för Apple är att satsa på en baksida av glas i nästa års Iphone-modeller. Han har analyserat företagets olika alternativ för material och kommit fram till att satsningen på aluminium har nått vägs ände.

Eftersom det fortfarande inte går att tillverka ett chassi helt och hållet gjort i glas räknar Kuo med att sidorna kommer ha en ram av metall. Den kan komma att tillverkas i rostfritt stål istället för aluminium, åtminstone i ”premiummodellerna”. Eftersom det inte rör sig om speciellt mycket metall skulle stål inte lägga på så mycket vikt, och som vi sett i Apple Watch kan Apple göra ytan extremt reptålig.

Enligt Kuo hänger satsningen på glas samman med att Apple vill undvika eventuella problem med den trådlösa laddningen som sägs vara en av de andra stora nyheterna 2017. Visserligen har företaget tagit patent på en metod som fungerar även med en baksida av metall, men man vill ändå minimera antalet potentiella felkällor.

En annan anledning till satsningen på glas är att Jony Ive under lång tid har velat skapa en Iphone som ser ut som den är gjord av en enda glasbit.

Apple sägs satsa på rostfritt stål i Iphone 8

Apple kan dissa aluminium för rostfritt stål. Det rapporterar Digitimes som kommit över informationen via taiwanesiska källor. Tydligen ska Apple ha valt att beställa Iphone-chassin i rostfritt stål från tillverkningspartnern Jabil, vilket i så fall innebär att Foxconn blir utan sin del av kakan.

Senaste gången Apple använde rostfritt stål i sina telefoner var med Iphone 4S där materialet nyttjades till antennerna, vilket gav upphov till det numera klassiska ”sandwich”-utseendet. Sedan Iphone 5 har dock aluminium favoriserats av Iphone-tillverkaren.

Vidare säger rapporten att tillverkningen kommer bli radikalt annorlunda från Iphone 4 och Iphone 4S. Istället för att smälta metallen och hälla den i formar, kommer Apple att ”smida” ihop telefonerna genom att pressa två delar mot varandra och på så vis skapa en färdig produkt.

Fler färger

Enligt den japanska bloggen Macotakara kommer vi att få se en ny färg i nästa års modeller av Iphone. Färgen det handlar om är rött, en färg som inte varit på tapeten sedan Iphone 5C slutade produceras häromåret.

Om du inte gillar rött kommer du kunna välja en mobil med någon av de nuvarande färgerna, det vill säga svart, gagatsvart, rosa guld, guld eller silver.

Iphone 8 vattentålig

Om uppgiften stämmer kommer Iphone 8 att klara av att ligga under 1,5 meters vatten i uppemot 30 minuter. Det är i så fall lika bra som Samsung Galaxy S7.

I sammanhanget kan nämnas att ökad vattentålighet var ett av argumenten för att slopa den traditionella hörlurskontakten i Iphone 7 och Iphone 7 Plus.