Läckta ritningar – touch id på baksidan?

En användare på Sina Weibo har publicerat bilder som sägs föreställa ritningar på Iphone 8 ur olika vinklar. På bilden ser vi även en tabell som verkar visa måtten på Iphone 8 jämfört med vad som troligtvis är Iphone 7S, den större av de två nya modeller som Apple ryktas släppa vid sidan av den mer nyskapande Iphone 8.

Iphone 8 ritning

Det mest intressanta med ritningarna är att de ser ut att visa Iphone 8 med touch id på baksidan ungefär som fingeravtrycksläsaren på Galaxy S8, Google Pixel och flera andra Android-mobiler.

Ritningar på både Iphone 7 och Iphone 6 har tidigare läckt via Weibo, så vi ska nog ta de här bilderna på allvar även om de så klart också kan visa sig vara falska.

Tillverkningsproblem med touch id bakom skärmen

En annan möjlighet är att ritningarna visar en av två varianter som Apple håller på att testa sida vid sida. Flera nya rapporter i veckan har påstått att Apple skulle föredra en variant där touch id integreras i skärmen men att det har visat sig svårt att få till. Timothy Arcuri på Cowen and Company skriver i en rapport till investerare att volymtillverkning av Apples egna Authentech-modul gäckar företaget.

Idropnews citerar anonyma källor inom Foxconn som påstår att Apple håller på att testtillverka båda varianterna, med och utan integrerad touch id. Varianten utan har istället touch id på baksidan.

Många kommentatorer har snabbt dömt ut uppgifterna om touch id på baksidan som något ”Apple aldrig skulle göra”, men frågan är vad Apple skulle föredra: behålla den breda kanten i skärmens underkant för att få plats med touch id-hemknapp eller att placera enbart touch id-funktionen på baksidan. Om ryktena om 3d-sensor för ansiktsigenkänning eller andra biometriska upplåsningssystem visar sig stämma kanske touch id ändå blir mer en backuplösning än standardmetod.

Iphone 8 konceptbild
Foto: Benjamin Geskin/Idropnews

Sajten har bett Benjamin Geskin ta fram nya konceptbilder utifrån de nya uppgifterna från Foxconn, som utöver integrerad touch id bland annat säger att skärmen blir i stort sett heltäckande med rundade hörn. Kanterna i metall sägs bli 4 millimeter breda med glas över både skärmen och baksidan (uppgifter vi hört tidigare).

Nya läckta bilder

Fler bilder

Nu kommer en ny uppsättning bilder som både visar en enkel ritning med grundläggande mått och en illustration baserad på måtten. Bilderna kommer från Weibo-kontot KK, som tidigare har läckt bilder på kommande produkter från olika tillverkare och vars trovärdighet får anses vara rätt hög.

Illustrationerna påminner om de som dök upp förra veckan, och visar en telefon med genomgående 4 millimeter bred ram (varav hälften består av det avrundade frontglaset) runt en annars heltäckande skärm med inbyggd touch id. Facetime-kameran och ljussensorn är dolda bakom skärmen, medan den lilla högtalaren för samtal har en öppning mitt i statusraden.

Nya läckta bilder

I likhet med de tidigare läckta ritningarna visar KK:s bilder kamerorna på baksidan vertikalt orienterade istället för horisontellt, och bredare isär än på Iphone 7 Plus. Det kan ge mer utrymme för avståndsbedömning och effektivare porträttläge, men skulle också kunna användas i de nya augmented reality-funktioner Apple ryktas ha på gång.

Iphone 8-attrapp

Nya foton sägs visa Iphone 8-attrapp

Benjamin Geskin, som tidigare har läckt bilder som sägs visa ritningar på Iphone 8 från Apples underleverantörer, har nu publicerat foton som påstås visa en attrapp av telefonen. Det handlar om ett testexemplar av bak- och framsida utan några interna komponenter (inte ens skärm). Framsidan är bara glasyta med svart bakgrund. På baksidan syns utbuktnaden för kameramodulen men i den sitter också bara en svart skiva.

Iphone 8-attrapp

Det vi däremot kan se är att baksidan inte visar något uttag för en touch id-knapp, något det har gått motsägande rykten om den senaste tiden. På framsidan är det enda vi kan se ett litet smalt hål för högtalaren längst upp. På sidorna är metallramen extremt blank och volymknappar och annat är på plats.

Huruvida bilderna visar den slutgiltiga designen som Apple har fastnat för eller är en av många prototyper är omöjligt att säga, men de har inga uppenbara tecken på att vara fejkade.

Ritning

Ny mer detaljerad ritning

En ny bild som ser ut att föreställa en betydligt mer detaljerad ritning av Iphone 8 har delats av Steve Hemmerstoffer, känd som @onleaks på Twitter. Ritningen i fråga kommer från en obekräftad källa, så trots att @onleaks har ett mycket träffsäkert förflutet bör vi ta fram saltkaret igen.

Om bilden är äkta visar den flera intressanta detaljer. För det första syns inga spår efter en touch id-modul mitt på baksidan; något som fanns på en tidigare 3d-ritning som påstods komma från Foxconn men som har ifrågasatts av senare uppgifter.

För det andra syns en stor avrundad rektangel mitt i telefonen, vilket troligen har att göra med den trådlösa laddning som Iphone 8 ryktas få.

Precis som i tidigare läckta bilder visas de dubbla kamerorna arrangerade vertikalt istället för horisontellt som på Iphone 7 Plus, och av ritningen att döma har telefonen kraftigt avrundade kanter, vilket det också har ryktats om.