Uppdatering 2017-02-22 med nya läckta foton och en video
Uppdatering 2017-06-20 med skärmskyddsläcka
Uppdatering 2017-06-15 med bekräftelse på att Iphone 7S också får trådlös laddning
Uppdaterad 2017-06-13 med bilder som sägs visa komponenter
Uppdaterad 2017-06-09 med uppgifter om start av massproduktion
Uppdaterad 2017-06-03 med Touch ID på baksidan

Det har kommit en hel del rykten om nya Iphone 8. Allt från Facetime med augumented reality till en touch bar istället för hemknappen. Den här videon sammanfattar ryktena. 

Namnet

Redan långt innan lanseringen av Iphone 7 hade rykten om Apples planer inför tioårsjubileet 2017 börjat sippra ut från Cupertino. De säger att det kommer vara en betydligt mer genomgripande uppgradering än de senaste åren.

Läs mer: Vi har testat Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Möjligtvis får vi se tre olika modeller, där jubileumsmodellen kallas för Iphone 8, Iphone X, Iphone Pro eller Iphone Edition. Till det kommer två aningen billigare modeller med LCD-skärmar och i stort samma design som nuvarande modell, troligen kallade 7S och 7S Plus.

Japanska Macotakara påstår att jubileumsmodellen kommer kallas Iphone Edition, och att Apple ännu inte har färdigställt den utan fortfarande provar olika designer. Prototyper som testas just nu ska bland annat vara med och utan hemknapp, med lcd och amoled, och dessutom med tre olika material på baksidan: glas, aluminium och keramik.

Iphone 8 koncept
Det ryktas om att skärmen på Iphone 8 går hela vägen ut i kanterna.

Enligt The Korea Herald kommer de nya modellerna att vara mer vattentåliga än sina föregångare. Märkningen sägs vara IP68, vilket kan jämföras med IP 67 för Iphone 7 och Iphone 7 Plus.

Lanseringsdatum

Eftersom den allra första modellen av Iphone började säljas den 29 juni 2007 har det funnits vissa förhoppningar om att en jubileumsmodell skulle släppas redan till sommaren, men det mesta tyder nu på att lanseringen sker först till hösten.

Enligt analytikerna på Barclays kommer de tre nya modellerna att visas upp på ett event i september och säljstarten sker kort därefter. Till en början kommer dock tillgången att vara begränsad, så räkna med att det blir svårt att få tag på ett exemplar den första månaden.

Eventuella fördröjningar för toppmodellen

Flera rykten den senaste tiden påstår att Iphone 8 – toppmodellen med oledskärm det ryktas om – kommer släppas lite senare under hösten än de två enklare modellerna som Apple också ryktas släppa. Bland annat hävdar analytikern Brian White på Drexel Hamilton att tillverkningen av nya 3d-sensorer drar ut på tiden.

Enligt Economic Daily News kommer det emellertid inte bli tal om några förseningar för toppmodellen, detta med hänvisning till anonyma källor bland underleverantörerna. Det mesta tyder på att tillverklingen av komponenter startar redan i juni, något som borde innebära att säljstarten sker under hösten som planerat.

Prislapp

Nya källor menar att Iphone 8 inte alls blir så dyr som vi tidigare trott, skriver 9to5Mac. Det är analytikern Steven Milunovich från UBS som menar att Apple kommer sätta prislappen någonstans mellan 850 och 900 dollar.

Anledningen är att tillverkningen inte alls blir så dyr som man räknat med, utan enbart cirka 90 dollar, vilket gör att Apples marginal inte påverkas särskilt mycket.

Även om det "bara" hamnar runt 900 dollar är det ett klart uppsving från vad telefonen kostar att köpa idag.

Tidigare:

Vi är inte direkt bortskämda med billiga Iphones, och nu ser det ut som att nästa toppmodell av Iphone blir ännu dyrare. Fast Company rapporterar att prislappen troligen hamnar en bit över 1 000 dollar.

Idag kostar 256 GB-versionen av Iphone 7 Plus 969 dollar i USA, i Sverige 10 995 kronor. Så det är inte svårt att tänka sig ett pris på 12-13 000 kronor, eller mer, för toppmodellen av Iphone. Det är många nya, dyra komponenter som ska få plats, allt i en helt ny design.

Iphone 8 koncept
Försvinner hemknappen från Iphone 8? 

Enligt Digitimes kommer exempelvis priset för 3D Touch-modulen i Iphone 8 att ökas med 67 procent jämfört med den som används i Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Den gamla modulen kostar nämligen 9 dollar, medan den nya sägs kosta 15 dollar.

Om Apple vill behålla sina marginaler måste priset höjas, å andra sidan riskerar företaget minskad försäljning om prislappen hamnar så högt som tusen dollar.

Produktionsstart

En ny rapport från Digitimes påstår att Apple har kört igång massproduktionen av Iphone 7S, Iphone 7S Plus och Iphone 8, lagom i tid för storskalig lansering i höst precis som tidigare årsmodeller. Digitimes citerar källor bland Apples asiatiska underleverantörer.

Digitimes har ett blandat förflutet som ryktesspridare, men har överlag haft rätt betydligt oftare när det gäller ämnen som tillverkning och komponenter än för design, nya funktioner och liknande.

Sajten repeterar den senaste tidens uppgifter om de nya modellerna: Iphone 7S blir en intern uppdatering av Iphone 7 medan Iphone 8 får en helt ny design med metallram (i stål, inte aluminium) och ytterhölje i glas. Skärmen ska använda amoledteknik och Samsung påstås tillverka 80 miljoner exemplar bara i år.