Artikeln har uppdaterats:

2017-02-22 med uppgifter om mängden lagringsutrymme och arbetsminne
2017-02-21 med uppgifter om en ny 3d-kamera
2017-02-17 med uppgifter om att Touch ID kan slopas till förmån för ansiktsigenkänning
2017-02-16
med uppgifter om hur hemknappen kommer fungera på Iphone 8


Konceptbild på Iphone Iphone 8
Konceptbild på Iphone med heltäckande skärm.

Läs mer: Vi har testat Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Redan långt innan 7 september-eventet hade rykten om Apples planer inför tioårsjubileet 2017 börjat sippra ut från Cupertino. De säger att ”Iphone 7S”, som den enligt tradition borde heta, kommer vara en betydligt mer genomgripande uppdatering. Därför är det fullt möjligt att Apple hoppar över det namnet och går direkt till Iphone 8.

Med tanke på att Iphone 7, precis som ryktena hade sagt, blev en fortsättning och finputsning på den två år gamla Iphone 6-designen känns det extra troligt att nästa modell kommer ha en helt ny form. Vi gissar därför att Iphone 8 är det troligare namnet.

Längre batteritid i Iphone 8

Ett av de vanligaste klagomålen på Iphone är den bristfälliga batteritiden, men det kan det bli ändring på i de nya modellerna.

Enligt Ming-Chi Kuo på KGI Securities, en av få analytiker som har haft hyfsat stor träffsäkerhet i sina rykten om Apple, kommer modellen på 4,7 tum att få ett batteri på 2 700 milliamperetimmar. Det kan jämföras med batteriet i Iphone 7 som ligger på 1 960 milliamperetimmar, med andra ord handlar det om en ökning på närmare 40 procent.

Batteritid

Anledningen till att Apple kan stoppa in ett större batteri är helt enkelt att övriga komponenter tar mindre plats, detta som en följd av teknikutvecklingen.

Om ryktet om oled-skärmar stämmer (läs mer nedan) kan batteritiden förlängas ännu mer, detta då oled är en betydligt mer energisnål teknik jämfört med lcd.

Ny design – tillbaka till glas

Designskiss
Så här tänker sig franska Nowhereelse.fr att Iphone 8 kan se ut.

Enligt Ming-Chi Kuo kommer Apple kommer ta avsteg från den normala uppdateringscykeln och göra om nästan allt i den nya Iphone 8-modell som släpps nästa år.

Tidigare rykten har talat om att Apple kommer satsa på amoled-skärmar i nästa års Iphone, och enligt Kuo kan Appel släppa antingen två eller tre modeller av Iphone 8, beroende på hur stor tillgång företaget får på dessa skärmpaneler. Om panelerna räcker räknar han med en modell med 4,7-tumsskärm och en med 5,8-tumsskärm.

Den senare kommer, tack vare andra förbättringar, vara lika stor eller något mindre än Iphone 6S Plus.

Om Samsung och de andra skärmtillverkarna inte klarar att tillverka lagom många paneler för att möta den då förmodligen uppdämda efterfrågan på en riktigt ny Iphone räknar Kuo istället med 4,7- och 5,5-tumsmodeller med lcd-skärm som idag, plus en 5,8-tumsmodell med amoled. På så vis kan Apple mjukstarta tillverkningen av Iphone med den nya skärmtypen.

Vad gäller designen på chassit påstår Kuo att Apple kommer gå tillbaka till en design med glas på både fram- och baksidan. Men den här gången kommer glaset vara krökt och sidopanelerna minimala. Tillsammans med smalare kanter påstås resultatet vara att telefonen ser ut och känns betydligt mindre trots att måtten är ungefär desamma.

Designskiss
En designsketch gjord av en Macrumors-läsare, baserad på uppgifterna från Ming-chi Kuo.

Även Mark Moskowitz på Barclays har stämt in i kören och hans källor pekar också på att 2017 blir en ”megacykel” – det vill säga ett år då den vanliga uppdateringscykeln åsidosätts för att ge plats för en helt ny telefon.

Heltäckande skärm

Bloggaren och podcastaren John Gruber, som åtminstone tidigare har varit en av de mest välinformerade rykteskällorna, kommer nu med flera påståenden om nästa års modell av Iphone – Iphone 8, om vi ska tro ryktena.

Gruber skriver att han hört från egna källor att den kommer ha en heltäckande skärm och inga som helst kanter, varken på sidorna eller över och under. Touch id, kameran, högtalaren och annat ska på något sätt döljas i skärmen.

Även Bloomberg och Wall Street Journal har bekräftat uppgifterna från Gruber och påstår att Apple designar en skärm som täcker hela framsidan på Iphone 8.

Därför väljer Apple att satsa på glas

Ming-Chi Kuo hävdar att det enda rimliga för Apple är att satsa på en baksida av glas i nästa års Iphone-modeller. Han har analyserat företagets olika alternativ för material och kommit fram till att satsningen på aluminium har nått vägs ände.

Eftersom det fortfarande inte går att tillverka ett chassi helt och hållet gjort i glas räknar Kuo med att sidorna kommer ha en ram av metall. Den kan komma att tillverkas i rostfritt stål istället för aluminium, åtminstone i ”premiummodellerna”. Eftersom det inte rör sig om speciellt mycket metall skulle stål inte lägga på så mycket vikt, och som vi sett i Apple Watch kan Apple göra ytan extremt reptålig.

Enligt Kuo hänger satsningen på glas samman med att Apple vill undvika eventuella problem med den trådlösa laddningen som sägs vara en av de andra stora nyheterna 2017. Visserligen har företaget tagit patent på en metod som fungerar även med en baksida av metall, men man vill ändå minimera antalet potentiella felkällor.

En annan anledning till satsningen på glas är att Jony Ive under lång tid har velat skapa en Iphone som ser ut som den är gjord av en enda glasbit.

Designer tar fram koncept för drömlur

Vi vet inte hur Apples nästa Iphone kommer att se ut. Därför är det alltid intressant när designers utgår från ryktena på internet och sätter ihop dem till en konceptuell vision. Designern Imran Taylor har gjort just detta och satt ihop sin dröm-Iphone.

Imran Taylor är ett exempel på vissa som utgått från att Apple byter ut aluminiumkroppen till favör för en ram i rostfritt stål och glas både fram och bak.

Istället för en hemknapp har Taylors koncept en andra touchskärm på undersidan av telefonen som innehåller en Touch-ID-sensor. Underskärmen ändras därefter dynamiskt efter vilken app du använder – lite i samma stil som Touch Bar på Macbook Pro.

Andra nyheter är trådlös laddning smart samma smart connector som återfinns i Ipad Pro. Vidare har även den dubbla kameran bytt skepnad. Ta en titt på videon ovan.