Varför titta på din telefons futtiga skärm när du kan använda din tv via Apple TV? Utvecklaren Arno Appenzeller använde Mapkitdelen av TVOS för att skapa en app vid namn Tv Maps. För 20 kronor är det ett rent nöje.

Eftersom den använder Mapkit för att skapa kartor, renderingar och vägbeskrivningar drabbas TV Maps av en del problem som finns i utvecklingspaketet. Det går märkbart trögt att ladda kartsegment och det blir ett märkligt hackande i grafiken vid 3d-rotation i överflygningsläge. Men TVOS hanterar överlag kartorna väl och i takt med att paketet blir mer moget kommer också Tv Maps ge bättre resultat.

Illustration på väg och texten TV Maps
Du får en app till telefonen med i paketet som du kan använda för att bland annat mata in text.

Tv Maps ger dig åtkomst till de gatuvyer, satellitvyer och hybridvyer som du är bekant med i Kartor för IOS. Appen börjar i gatuläge och röra fingret längs högerkanten på fjärrkontrollen för att zooma in och ut.

Lätt att zooma

Det känns ganska naturligt att svepa omkring för att röra kartan åt olika håll och sedan zooma in och ut. Upplevelsen blir inte lika bra som att använda en Iphone eller Ipad så klart men du behöver inte lära dig helt nya rörelsemönster. Kartor laddar godkänt snabbt men det verkar som att TVOS inte är lika optimerat för att ladda och spara data som motsvarigheten på IOS. På en Apple TV av fjärde generationen med en relativt kvick processor och med en gigabituppkoppling fick Tv Maps ofta vänta på att få kartorna utritade. Det går mycket långsammare på en Iphone 6s och en äldre Ipad med högre upplösning än de 1080p jag har på tv:n.

Håll ner rörelsesensorn och du kan komma åt vägbeskrivningar och platser, plus inställningar och en trevlig funktion som är lite undangömd. Tryck på inmatningsfältet för att knappa in start- och slutposition.

Sugen på att se världen på riktigt? Här får du tipsen som hittar de billigaste sista minuten-resorna

Kartbild med Times Square markerat
Times Square syns enklare med etikett kopplad.

Även om en 1080p hdtv har sämre upplösning än nästan vilken modern datorskärm som helst är det behagligt att se detaljer fylla upp en större yta. Det passar extra bra om du vill visa flera människor en rutt eller vill visa en satellit- eller 3d-bild till familjen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning