Mac

Vi brukar tjata om hur viktigt det är med backup, och tack vare Time Machine backar många fler upp idag än för 10 år sedan. Men det händer ibland ändå: En hårddisk eller ssd kraschar, Macen vägrar befatta sig med den, och så sitter du där med kallsvetten sipprandes nedför tinningarna.

I den här guiden går vi igenom vad du kan göra om du har problem med din Macs inbyggda lagring eller en extern hårddisk eller ssd, och saknar backup.

Så fixar du problem innan disken kraschar helt

Om det verkar vara något vajsing med hårddisken, men Macen fortfarande kan starta från den eller komma åt den, är det första du ska göra att starta Skivverktyg, som du hittar i Program -> Verktygsprogram. Markera disken du tror strular och klicka på Skivkontroll. Programmet kommer kontrollera att filsystemet på disken är intakt och försöka reparera eventuella fel. Med mindre allvarliga problem kan det här räcka för att få ordning på Macen.

Reparera

Med moderna Macar med ssd är risken att skrivfel uppstår på disken lägre än med magnetiska hårddiskar, men om det börjar uppstå fel kan de vara betydligt svårare att åtgärda. En ssd fungerar på ett fundamentalt annorlunda sätt än en hårddisk. Om du till exempel råkar radera något du inte borde, var det tidigare hyfsat enkelt att använda ett program som Data Rescue för att få tillbaka det. En ssd nollställer gamla ”oanvända” bitar för att ha dem till hands när något nytt ska skrivas, vilket gör att filen redan kan vara borta.

Att många idag använder Filevault för att säkra sin Mac gör det inte lättare. Eftersom alla filer är krypterade kan program som Data Rescue inte hitta något annat än nonsensdata.

Starta (inte) om för att fixa problemen

En universallösning om något för datorproblem är att starta om. ”Har du testat att stänga av och starta den igen?” är ofta den första frågan som datorsupporten ställer om du hör av dig om något fel.

Men om hårddisken håller på att dö kan en omstart vara ödesdiger, då Macen kanske inte längre klarar att starta från den.

Skivverktyg

Om du har problem som verkar ha med disken att göra, som att någon fil har korrumperats så att den inte kan öppnas, eller att det inte går att skapa nya mappar och konstiga felmeddelanden dyker upp när du försöker, gör så här istället:

 1. Kör Skivverktyg och se vad den säger. Har du tur var det ett fel i filsystemet och inte ett fysiskt fel på disken. Har du ännu mer tur kan det repareras direkt.
   
 2. Om Skivverktyg säger att det är fel som inte kan repareras: Gör ingenting. Öppna Systeminställningar -> Strömsparare och stäng av vila.
   
 3. Ta sedan fram en extern hårddisk (eller åk och köp en om du inte har en och bryr dig om din data).
   
 4. Anslut den, formatera som hfs+ om den inte redan är det, och gör en omedelbar backup. Eftersom de flesta av oss har våra viktiga dokument i hemmappen kan du helt enkelt kopiera innehållet i din hemmapp, eller till och med börja med det allra viktigaste (mappen Bilder till exempel).
   

Har du tur klarar den att kopiera all viktig data, och nu har du åtminstone en backup på dina filer.

När du är klar med nödbackupen kan du starta om. Om det verkligen är allvarliga fel på disken kanske den startar från återhämtningsdisken istället. Det är en dold partition som automatiskt skapas på moderna Macar, med en minimal version av systemet som är till för att just försöka få liv i datorn om huvuddisken trilskar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning