Fäst flik

De flesta Macanvändare har idag en bärbar Mac, och den populäraste skärmstorleken torde vara 13 tum – antingen Macbook Air eller Pro. Oavsett om du har retinaskärm eller inte innebär en liten bärbar dator att du inte har hur mycket utrymme på skärmen som helst och därför är det viktigt att program inte slösar med ytan – framför allt på höjden.

Apple är medvetet om detta, och har gjort ”kromet” i Safari så smalt som möjligt. Som standard har programmet numera bara en smal rad längst upp som kombinerar verktygsfält och fönsterhantering. Så fort du har mer än en flik öppen tillkommer en smal rad för flikarna, men favoritfältet är dolt som standard och om du har aktiverat statusfältet har du kanske lagt märke till att det numera lägger sig tillfälligt över den öppna sidan istället för att hela tiden ta upp plats längst ner.

Lossa flik

För att du ska slippa slösa utrymme med favoritfältet har Apple lagt till en annan ny funktion. Du kan fästa en flik, vilket innebär att fliken sparas permanent i flik-raden, och fungerar som ett mellanting mellan ett favoritbokmärke och en vanlig flik. Det gör du genom att ctrl/höger-klicka på en öppen flik och välja Fäst flik. För att stänga den gör du samma sak och väljer Lossa på flik.

En bonus är att Safari sparar innehållet i fliken så att den kan öppnas även efter en omstart om du saknar internetuppkoppling.

Fler tips för Mac hittar du här!