Om du fortfarande kör runt i Volvo P1800ES du köpte ny känner du dig sannolikt avundsjuk på alla nymodigheter moderna bilar har. Bland dem kanske du saknar system som hjälper dig hålla koll på trafiken. Men faktum är att du kan få en hel del av tekniken med hjälp av en app.

Ionroad ger dig mängder av teknik på ett sätt som till och med utklassar de modernaste av bilar. För en futtig guldpeng får du en färddator och ett varningssystem som i de flesta fall kostar många sköna tusenlappar i form av tillval. Appen har hängt med ett tag men har piffats till på senare tid.

Skärmdump från Ionroad
Lite regn är inga problem. Störtskurar gör Ionroad nära nog värdelös.

Lösningen bygger på att du fäster din telefon på instrumentpanelen med kameran riktad framåt. Du får en bild av vägen framför med extra information runt omkring och till och med på vägbanan. Förstärkt verklighet, som det populärt kallas.

Du kanske oroar dig för att sätta fast telefonen på instrumentbrädan och inte kunna ringa. Tillverkarna har tänkt till. Har du en trådlös snäcka eller ett system i bilen går telefonin dit utan att störa appen. Det stör dig alltså inte att använda Ionroad med resten av Iphonen.

Mängder av information

I motsats till många inbyggda lösningar kan appen naturligtvis inte ingripa i din körning. Det finns ingen koppling mellan telefonen och din bils basfunktion. Och det är nog tur för Ionroad blir rejält förvirrat relativt ofta. Den har en bit kvar till den kan utmana Googles självkörande bilar.

Det sagt är appen ändå användbar. Du får en hjälpreda som ser till att du håller dig på vägen och ger dig en hel del vettig information. Till exempel ser du uppskattad fart, hur långt du färdats och vad kostnaden blir. Du kan till och med få aktuellt väder om du inte kan se det genom rutan.

Skärmbild från Ionroad
Det är långt ifrån den vackraste appen på marknaden men funktionerna finns där.

Kameran håller dessutom reda på hur långt framför dig ett fordon är. När du börjar hamnar för nära får du en varning och en ruta som talar om hur många sekunder framför dig den andra bilen är. Det kan ge en liten aha-upplevelse att inse att du snabbt skulle komma ikapp vid en panikbromsning.

Samma lösning försöker också lista ut var själva vägen är. Med den informationen kan den ge dig varningar när du är på väg ut från vägbanan eller över på fel sida. Det här fungera bra på motorvägar men är en svagare funktion i städer där det inte alltid finns tydliga markeringar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning