Dina Iphone-videor behöver inte vara tråkiga bara för att du spelade in dem med IOS. Med lite hjälp från Apples Imovie kan du putsa klippen och piffa till dem med titlar, övergånger, slowmotion och till och med bakgrundsmusik. Imovie är gratis för alla som köpt en IOS-enhet sedan september 2013, annars kostar det 50 kronor.

Här har vi samlat tio tips som visar hur du får koll på Imovies arbetsflöde, lär dig det enkla med ibland inte alldeles intuitiva gränssnittet, och kommer igång med enkel redigering. Det krävs inte mycket för att resultaten ska bli riktigt bra.

Kom igång

1. Kom igång

Till att börja med bör du skaffa ett hum om hur Imovie fungerar i stora drag, och det mest grundläggande i appen är de tre flikarna: Video, Projekt och Bio.

Under Video hittar du alla videosnuttar du har spelat in och fortfarande har i biblioteket. Se det som ditt videoskafferi.

I nästa flik, Projekt, kommer du göra det mesta av jobbet. För att sätta ihop olika klipp till en film skapar du ett projekt här, importerar klipp från Video-fliken, och börjar redigera.

Bio är fliken där projekt du är klar med hamnar efter att du ”exporterat” dem. Filmer som ligger här kan visas på alla dina Icloud-anslutna enheter, inklusive Apple TV.

Nytt projekt

2. Skapa ett nytt projekt och välj ett tema

Gå till Projekt-fliken och tryck på plusknappen för att skapa ett nytt, tomt projekt. Nu får du två val: Skapa en film eller en trailer. Vi börjar med film-alternativet. (Att göra en trailer kräver att du väljer ut en exakt och passande serie klipp med actionscener, landskap, profiler och så vidare och är mer komplicerat än det låter.

När du har valt film maste du välja tema, och här finns allt från ”Modern” till ”Resa”, och till och med ett ”CNN Ireport”. Varje tema kommer med sina egna titlar, övergångar och (frivilliga) bakgrundsmusik. I vårt exempel har vi använt ”Enkel” men du kan lika enkelt byta igen senare. När du har valt tema trycker du Skapa.

Lägg till klip