Som bekant envisas Apple med att sälja apparater med alldeles för lite lagringsutrymme, något som gör att det finns en marknad för fiffiga tredjepartslösningar.

Dubbla portar - en för datorn och en för din Ipryl

Transcend Jetdrive Go 300 är ett usb-minne som även är försedd med en lightning-port, något som innebär att du kan använda den med nyare modeller av Iphone, Ipad eller Ipod Touch. Vill du koppla in den i din Mac eller pc kan du glädjas över snabb filöverföring, detta då usb 3.1 används.

Transcend Jetdrive Go 300

Usb-minnet väger endast 8 gram och tar inte mycket plats i fickan, så det är lätt att bära med sig. Tyvärr finns det inget hål för en nyckelring, något som gör att det även är lätt att tappa bort.

Vad gäller lagringsutrymme erbjuds modeller på 32, 64 och 128 gigabyte. Eftersom filsystemet som används är FAT32 kan du inte använda dig av filer som är större än 4 gigabyte, något som kan ställa till det med längre filmklipp.

Transcend Jetdrive Go 300
Transcend Jetdrive Go 300 finns i färgerna svart och silver.

Ladda ner appen för att flytta filer

För att använda Transcend Jetdrive Go 300 med Iphone, Ipad och Ipod Touch behöver du först ladda ner och installera gratis-appen Jetdrive Go. Sedan är det bara att flytta över dokument, musik, bilder och filmklipp till eller från usb-minnet.

Jetdrive Go

Överföringshastigheten via lightning-porten är begränsad till 20 megabyte per sekund, något som innebär att det kan ta en stund att föra över filerna. Som jämförelse är överföringshastigheten via usb-porten 130 megabyte per sekund, alltså 6,5 gånger så snabb.

Det är inte enbart möjligt att flytta filer med appen, det går faktiskt även att ställa in att spela in video direkt till ditt usb-minne. Något som kan vara behändigt om du har riktigt ont om utrymme på din Iphone, Ipad eller Ipod Touch.

Spela in video

MacWorlds köpråd

Om du känner att du har alldeles för lite utrymme på din IOS-enhet och inte tycker att det är värt att köpa en ny mobil eller pekplatta enbart för den sakens skull är Transcend Jetdrive Go 300 ett bra och relativt prisvärt alternativ.

Vi hade gärna sett möjligheten att flytta över exempelvis appar till usb-minnet, men detta är tyvärr inte möjligt. Dessutom hade det varit trevligt att kunna välja ett annat filsystem än FAT32, men på det stora hela är vi nöjda med produkten.

Fakta: Transcend Jetdrive Go 300

Funktion: Usb-minne med lightning-port för Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Pris: Omkring 700 kronor för 32 gigabyte, 900 kronor för 64 gigabyte och 1 300 kronor för 128 gigabyte.
Mer information: http://www.transcend-info.com/Products/No-717​

Smidigt sätt att flytta filer till och från IOS-enheter.

Lätt att tappa bort.

Betyg: 7 av 10

Transcend USB 3.1 JetDrive Go 300 OTG 128GB Pris vid test: 1470 kr.

Bästa pris just nu: 1008 kr