Papperskorg

Flera läsare har hört av sig angående ett frustrerande problem: Papperskorgen på Macen slutar fungera som den ska, och istället för att samla filer du flyttar dit i en speciell mapp raderas de omedelbart.

Missa inte: Sju tips för att vårstäda din sega Mac

De flesta håller nog med om att papperskorgen är ett dåligt ställe för att spara filer du faktiskt kan vilja ha, men samtidigt är det tryggt med den lilla buffert papperskorgen utgör.

Felet här är att behörigheterna på den mapp som papperskorgen använder har blivit knasiga, och som tur är går det ganska lätt att rätta till. Det tråkiga är att Apple inte har gjort så att Finder känner igen det här felet på egen hand och kan fixa det (eller åtminstone varna dig och berätta vad du kan göra).

Varje användare har en egen papperskorg, så felet uppstår vanligen bara i just ditt konto och byter du till ett annat kan det fungera som vanligt där.

Fixa papperskorgen

Så här rättar du till det:

 1. Öppna Terminal.
   
 2. Skriv in följande kommando och tryck retur: sudo rm -ri ~/.Trash
   
 3. Skriv in ditt lösenord och tryck retur igen (Terminal visar inte vad du skriver in, men kör på bara).
   
 4. Du får nu gå igenom innehållet i papperskorgen (den kan nämligen fortfarande ha filer) och trycka retur för att godkänna att varje fil raderas. Om du vill avbryta trycker du ctrl-c.
   
 5. När den är klar loggar du ut och tillbaka in igen så ska systemet skapa en ny papperskorgsmapp automatiskt.

Om felet kvarstår kan du ha samma fel på en extern hårddisk eller annan ansluten lagringsenhet. Där ligger papperskorgsmappen i /Volumes/Namnetpådisken/.Trashes.