Moderna Macar har nästan alltid inbyggd lagring i form av en ssd – flashminne som är vrålsnabbt men som kostar betydligt mer per gigabyte än gamla hederliga magnetiska hårddiskar. Det gör att många får slut på utrymme efter ett tag, och då kan du antingen börja rensa eller bita ihop och köpa lite mer.

Det är inte så kul att hela tiden ligga på gränsen till för lite ledigt utrymme, så för de flesta är det bästa att slå till. Men det finns många olika externa lagringslösningar, i vitt skilda prisklasser: Från billiga usb-stickor och enkla usb-hårddiskar till kraftfulla raidsystem och supersnabba thunderbolt-ssd:er. Dessutom finns molnlagring, som i vissa fall kan vara ett alternativ.

Så hur väljer du rätt? MacWorld reder ut begreppen och hjälper dig på traven.

Extern lagring för Mac

Vilken typ av lagring är bäst för dig

Du bör börja med att ställa dig själv några frågor. Vill du bära med dig lagringen när du är ute på språng? Vill du kunna komma åt din data var som helst i världen? Behöver du så mycket utrymme det bara går? Vill du kunna göra backup så snabbt det går? Eller vill du kanske ha en så billig lösning som möjligt?

Olika människor har olika behov. Om du bara kopierar över några filer då och då kanske hög hastighet inte är så noga, men om du ska redigera video eller behöver flytta mycket data snabbt är det desto viktigare. På samma sätt skulle vi kunna rekommendera en NAS, men om du bara vill ha lite mer utrymme du kan ta med vart du än bär med dig din Macbook är det inte ett speciellt lyckat förslag.

Ha alltså dina faktiska behov i åtanke när du läser resten av guiden.

Flashminne eller hårddisk?

Hastighet: Om hastighet är viktigt för dig kan en ssd vara ett bra val. De är mycket snabbare än gammaldags hårddiskar, framför för många små filer som inte ligger prydligt ordnade på rad. Det är därför en Mac med inbyggd ssd känns så otroligt mycket snabbare än en med hårddisk: Operativsystemet består av många tiotusentals filer och det tar bara några sekunder att starta datorn och olika program.

Hastighet

Flera hårddiskar ihopkopplade med raid kan vara nästan lika snabba som en ssd i sekventiella läsningar och skrivningar, det vill säga när du till exempel jobbar med en stor filmfil eller enstaka högupplösta foton i råformat.

Tillförlitlighet: En annan orsak att ssd:er är bättre än hårddiskar är att de inte har några rörliga delar som kan gå sönder, till exempel när du stöter till den eller råkar tappa den i golvet. Å andra sidan försämras en ssd:s prestanda allt eftersom den används, och när den väl går sönder är det inte säkert du får en varning. En hårddisk som börjar bli dålig kan däremot varna via smart-systemet (även om det inte är någon garanti).

Bärbarhet: Om du ämnar ta med dig din extralagring i väskan mer eller mindre varje dag är det också en bra idé att välja en ssd. Ju mer fysisk aktivitet du utsätter en traditionell hårddisk för, desto större är risken att någon av de rörliga delarna går sönder. Det finns dock speciella hårddiskar som är gjorda för att tåla mer stryk, till exempel Adata Dashdrive Durable och Lacie Rugged Mini.

Buller: Eftersom en ssd inte har några rörliga delar är den också extremt tyst. Moderna 2,5-tumshårddiskar är inte heller några högljudda historier, men om du till exempel jobbar med ljud eller bara stör dig på tickandet av en hårddisk kan det vara något att tänka på.

Kapacitet: Den stora förtjänsten för traditionella hårddiskar är så klart utrymmet, speciellt kostnaden per gigabyte. Du kan få en bärbar 2,5-tumshårddisk för så lite som 33 öre/gigabyte, medan ssd:er börjar på 2,29 kronor/gigabyte – och då ingår inget usb-chassi. Behöver du inte fullt så mycket utrymme finns en speciallösning för Macbook Pro och 13-tums Air: Sd-kort som du kan ha istoppade hela tiden. PNY Storedge är en variant som kostar 817 kronor för 128 gigabyte.

Stor och liten