Apples egna kalenderprogram har de senaste åren gått från bristfälliga och irriterande till mer eller mindre helt okej, och samtidigt har marknaden för alternativa program mognat och blivit mer avancerad. Fantastical för IOS är ett exempel som inte bara har ett alternativt gränssnitt utan även fyller en funktion som Apples app inte klarar: Att skriva in nya händelser med naturligt språk.

Missa inte: Smartra appar gör Apple Watch så mycket bättre

Utvecklarna på Flexibits tog även fram ett Macprogram som i version 1.0 var ett enkelt menyradsprogram. Version 2.0, som i recenserade förra året, gjorde det till en fullfjädrad ersättare av Apples Kalender och en stark konkurrent till andra tredjepartsalternativ. Version 2.1 fixade till en del små skavanker, men version 2.2 är en riktigt saftig uppdatering som även gör att Fantastical kan användas av alla de som sitter med kalendrar i Microsoft Exchange.

Fantastical 2.2

Fantasticals grundprincip är att fokusera på kommande aktiviteter i en lista som visas oavsett om du tittar på kalendern i årsvy, månadsvy, veckovy eller dagsvy.

Version 2.1 lade till möjligheten att visa påminnelser från dina olika synkade konton med deadlines i samma lista som kalenderaktiviteterna, vilket ger ett bättre flöde och förmodligen rimmar bättre med hur många tänker på kalendrar.

Med 2.2 har programmet blivit mycket bättre på att hitta tider som fungerar för alla parter för ett möte eller annan aktivitet du ska göra tillsammans med andra. Du kan enkelt se vilka inbjudna som kan komma på utsatt tid, och svara på andras inbjudningar. Gränssnittet har fördjupats med möjlighet att dra och släppa flera aktiviteter åt gången, bättre stöd för olika tidszoner och möjlighet att skriva ut. Det sista är något många användare har längtat efter.

Fantastical kan importera existerande konton du har lagt till i Systeminställningar, kalendrar du har sparat lokalt, samt via Exchange. Du kan också lägga till konton från Icloud, Google, Yahoo, Fruux och manuellt med caldav-länkar. Med fullt stöd för Exchange kan du hantera inbjudningar, se närvarostatus och så vidare.

Fortfarande ingen svenska

En av de få sakerna vi klagade på i vår recension av Fantastical 2.0 förra året var att programmet inte finns på svenska, och det har tyvärr inte fixats under tiden sedan dess. Det beror förmodligen på att Flexibits inte har en enorm stab som kan arbeta med lokaliseringar, och att Fantasticals kanske viktigaste säljargument – att du kan skriva in händelser med naturligt språk – kräver väldigt mycket arbete för att översätta till andra språk.

Fantastical 2.2

Men om du inte tycker det känns dumt att använda engelsk grammatik fungerar det faktiskt väldigt bra och Macversionen är om möjligt ännu bättre än IOS-versionen. Till skillnad från Siri på IOS som bara hanterar ett språk åt gången kan du skriva till exempel ”Möte med redaktionen 10:00 at Magnus Ladulåsgatan 65, 106 78 Stockholm, for two hours on Thursday and set an alarm an hour before”. Programmet fattar de olika delarna och det spelar ingen roll att ”Möte med redaktionen” är på svenska eftersom det bara är titeln på aktiviteten.

Jämfört med Apples Kalender som kräver att du flyttar markören till varje fält du vill fylla i är det en skänk från ovan, och Fantastical gör det mycket troligare att du faktiskt fyller i mer fullständig information direkt istället för att bara träffa rätt på datum. Det sparar så klart också väldigt mycket tid.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning