Adobe Photoshop Elements kan enklast beskrivas som en nerbantad version av det klassiska bildredigeringsprogrammet Photoshop. Några av de mest avancerade funktionerna saknas, å andra sidan är prislappen betydligt lägre.

Nyligen lanserades Adobe Photoshop Elements 14, en ny version som erbjuder en lång rad förbättringar för både nybörjare och professionella användare.

Enkelt att organisera bildsamlingen

Photoshop Elements erbjuder, förutom bildredigering, utmärkta funktioner för att organisera din samling av fotografier. Grundtanken är att du sorterar bilderna efter vilka personer de föreställer (People), var de togs (Places) eller speciella händelser (Events).

En av nyheterna i version 14 är att funktionen för ansiktsigenkänning har förbättrats rejält. Förutom att resultaten är mer exakta går det dessutom betydligt snabbare än i tidigare versioner. Vill du se alla porträttbilder som inte har identifierats är det bara att klicka på People-menyn och välja Unnamed.

Photoshop Elements 14

Vad gäller Places är det relativt enkelt att lägga till platsinformation, men gränssnittet hade kunnat förbättras en aning. Efter att du har lagt till en plats och skrivit in texten i dialogrutan måste du trycka på returtangenten för att söka efter matchande resultat på Google Maps, något som inte är helt självklart.

Places

Vill du sortera dina bilder efter händelser kommer Elements automatiskt att föreslå vilka bilder som hör ihop, men det går naturligtvis lika bra att sköta hanteringen manuellt.

Smarta effekter förbättrar dina bilder

Går vi vidare till bildredigeringsläget kan vi börja med att nämna Smart Looks, en ny funktion under fliken Quick som analyserar dina bilder och föreslår fem effekter som kan ge ett bättre resultat. På så sätt slipper du testa samtliga 2 500 effekter som du har att välja mellan.

Smart Looks

Under fliken Guided ser du tydligt hur bilderna ser ut före och efter varje ändring, något som kan vara till stor hjälp för nybörjare. Du kan även få hjälp med att ändra storleken på bilderna i samband med webbpublicering eller utskrifter, samt med att lägga till rörelseoskärpa för att simulera känslan av fart.

Ett annat trevligt tillskott är en panel som låter dig bestämma vad du ska göra härnäst: spara filen, fortsätta redigera eller dela med dig av din bild på sociala medier.

Delning

Avslutningsvis bjuds vi på ett antal nya funktioner som hämtats från andra Adobe-program. Till exempel kan du få hjälp med suddiga bilder och få bort störande dimma eller dis.

MacWorlds köpråd

Om du inte nöjer dig med Apples Bilder är Adobe Photoshop Elements 14 ett utmärkt val, åtminstone så länge du är beredd att öppna plånboken.

En ny licens kostar 875 kronor, medan en uppgradering från en tidigare version kostar 725 kronor.

Fakta: Photoshop ElementsBra köp

Funktion: Bildredigering
Utvecklare: Adobe
Version: 14
Pris: 875 kronor för en licens, 725 kronor för uppgradering
Mer information: http://www.adobe.com/se/products/photoshop-elements.html

Bra funktioner för att organisera och redigera dina bilder

Gränssnittet är inte helt optimalt

Betyg: 8 av 10