Uppkopplade lampor finns det gott om, men Nanoleaf Smart Ivy liknar inget vi har sett förut. Medan Philips Hue och andra konkurrenter efterapar vanliga glödlampor, tar Nanoleafs lampor en helt annan skepnad. Istället för ett traditionellt glashölje består den kantiga Nanoleaf-lampan av elva svarta plastskivor, var och en utrustad med en liten lysdiod.

Missa inte: Tänd och släck lamporna med Siri

Sockeln är av den bredare typen E27. Lamporna passar därmed i de flesta taklampor och även i många golv- och bordslampor. Totalt ska de små led-lamporna producera 7,5W, vilket enligt Nanoleaf är jämförbart med en 60W glödlampa av klassiskt snitt.

Vi testar Nanoleaf Smarter Kit. Där ingår två ”varmvita” lampor av modellen Nanoleaf Smart Ivy, samt Nanoleaf Smart Hub. Den senare är en svart liten hubb, lika kantigt skulpterad som lamporna, som ansluts till en router och kommunicerar våra kommandon till lamporna.

Nanoleaf Smart Hub
Den egensinnigt designade Nanoleaf-hubben ansluts till routern.

Två återställningar senare...

Vid det här laget är vi vana vid att ansluta en uppkopplad pryl, starta appen, och sedan guidas vidare genom processen. Med Nanoleaf visar det sig vara bökigare. Hubben dyker visserligen upp direkt i appen, och kan då adderas till vårt Homekit-system. Men lamporna då? De syns inte i appen, trots att de är inkopplade. Efter en stunds huvudkliande rotar vi fram pappersmanualen – som vore det fortfarande 1990-tal – och inser att vi måste klicka på hubbens ovansida för att söka efter lamporna. Det hade Nanoleaf gärna kunnat upplysa oss om i appen.

Problemen slutar tyvärr inte där. Först måste vi flytta lamporna närmre hubben för att hitta anslutningen, men det funkar bara med den ena. Sedan meddelas vi om att ny programvara finns att ladda ned, men hubben hänger sig under uppdateringen och slutar svara. Därefter börjar vi om från början. Vi raderar enheterna från Homekit, raderar appen och återställer hubben till fabriksinställningarna. Då funkar allt – men bara en stund. Efter några timmar tappar vi anslutningen igen, och måste återigen göra om hela installationen från början för att sparka igång systemet igen.

Nanoleaf app IOS
I Nanoleaf-appen till Iphone (här beskuren) möts vi av en hel del felmeddelanden innan allt funkar som det ska.

Efter flera timmars felsökning funkar våra Nanoleaf-prylar slutligen, men vägen dit har inte varit särskilt rolig. Det ska dock nämnas att vi har sett andra tester som inte nämner problem av den här typen, så det är möjligt att vi har fått ett måndagsexemplar. Hur det än är med den saken kan vi konstatera en sak: Det här är de krångligaste Homekit-enheter vi har stött på hittills.

Smart dimning, klen app

När Nanoleaf-lamporna till slut funkar är de faktiskt riktigt trevliga att använda. I synnerhet en klyftig funktion särskiljer dem från konkurrenterna. De här lamporna kan nämligen dimmas med hjälp av lampans strömbrytare. När vi släcker och sedan tänder lampan hastigt börjar ljusstyrkan förändras gradvis. När vi är nöjda med ljuset slår vi återigen av och på lampan, varpå den stannar på sin senaste ljusstyrka.

Nanoleaf Ivy lampa
Nanoleaf-lamporna kan dimmas med en helt vanlig strömbrytare. Här har Philips och andra rivaler något att lära.

Lamporna kan förstås också dimmas, tändas och släckas genom Nanoleaf-appen. Den är dock i övrigt en ganska sparsmakad skapelse. I appen kan vi hantera rum och scener, och även våra Hue-lampor – men inte mycket mer.

Appen saknar funktioner som tidsinställda scheman, geofencing och widget till Iphone. De funktionerna finns sedan länge i Philips Hue-appen. I övrigt är konkurrenten Elgatos app en mycket bättre hjälpreda när vi hanterar olika Homekit-prylar. Den fungerar nämligen för att styra alla möjliga Homekit-tillbehör, bland annat Nanoleaf-lamporna.