Din Iphone 6S kan filma i 4K, ta Live-foton och ladda ned massor av utrymmeskrävande appar från App Store. 16 GB lagringsutrymme kan snabbt bli för lite och steget upp till 64 GB kan tyckas självklart, men smakar det så kostar det – åtminstone för dig.

För varje steg upp du tar på lagringsstegen, oavsett Iphone, kostar det dig 1 100 kronor extra. Att gå från 16 GB till 64 GB kostar alltså 1 100 kronor och att gå upp till 128 GB kostar 2 200 kronor från det minsta lagringalternativet.

Missa inte: Apparna som gör Apple Music och Spotify betydligt bättre – och bra mycket roligare

Techinsider har pratat med Wayne Lam, analytiker på IHS Technology. Wayne Lam hävdar att 64 GB-modellen av en Iphone kostar 12 dollar mer att tillverka, knappt 100 svenska kronor. Det skulle alltså innebära att Apple tjänar ungefär 1 000 kronor varje gång en kund tycker att 16 GB är för lite och väljer det större alternativet.

Lagring

Apple har inte velat uttala sig om Wayne Lams påstående, men Apples VD, Tim Cook, har tidigare sagt att han inte ger mycket för den här typen av kostnadsberäkningar.

“Jag har aldrig sett en beräkning som är ens nästan korrekt,” sa han då.

Kostnaderna för att producera en Iphone kan förändras under telefonens livslängd, men vi kan nog anta att Apple ändå tjänar en rejäl hacka på att många tycker 16 GB är för lite.

För de som ändå inte vill lägga 1 100 kronor extra på mer lagring är rådet att spara alla bilder i molnet och förlita sig på streaming snarare än att synka musik, filmer och liknande till enheten.