Jony Ive brukar, trots att han själv beskriver sig som blyg, oftast medverka på Apples event. Antingen genom att sitta i publiken, eller i någon av de karaktäristiska, minimalistiska produktvideorna där han mot en kritvit bakgrund beskriver tanken bakom placeringen av minsta lilla knapp.

Men på förra måndagen Iphone SE-event syntes Jony Ive alltså inte till, vare sig i någon produktvideo eller ens i publiken. Nu frågar sig teknikvärlden var han tagit vägen.

Teknikjournalisten John Gruber konstaterade att han inte såg till Jony Ive på någon av de två främre raderna under eventet, där Apple-cheferna brukar sitta.

Missa inte: Därför är Apple watch usel som löparklocka

The next web tror sig ha en förklaring Jony Ives frånvaro: internet har inte varit snällt mot honom den senaste tiden med alltifrån designers som kritiserat Apples platta användargränssnitt i IOS 7 och senare, till fejkkonton på Twitter som drivit med hans design och ironiskt uppmanat Apple att “släppa ut honom från sitt vita rum” (syftandes på de kritvita produktvideorna). The next web menar att Jony Ive är “en känslig själ” och därför valde att hålla sig borta från rampljuset denna gång.

Huruvida det ligger något i det låter vi vara osagt. Kanske är förklaringen till att Jony Ive inte dök upp så enkel som att Apple inte hade något tillräckligt “revolutionerande” att visa upp för att Ive skulle ta sig tid lämna sitt filande på Icar-projektet, nästa Iphone eller kommande Macbook Pro. Det är i alla fall Business Insiders gissning till varför Ive inte dök upp.

Iphone SE är trots allt bara en Iphone 6S inklämd i en Iphone 5S-kropp. Ipad Pro hade visserligen några nya teknologier, som en skärm som anpassar vitbalansen efter omgivningen, men inte någon mer världsomvälvande design än så.

Frågan är om det här betyder att Apples designchef kommer hålla en lägre profil i framtiden.

Jony Ive har sedan en tid tillbaka en ny roll på Apple, nu som “Cheif Design Officer”, fritt översatt till designchef, något som ska innebära att han får färre administrativa sysslor och kan ägna mer tid åt formgivningen av Apples alla produkter, även mjukvaran.

Om vi i sommar får se Jony Ive prata om IOS 10, eller till hösten beskriva Iphone 7, återstår att se. Marseventet var i alla fall inte något Jony Ive valde att gå på.