OS X har ett antal standardmenyer som finns i nästan samtliga program. Apple-menyn ligger alltid där, Arkiv, Redigera, Innehåll och Fönster finns nästan jämt. Och så Hjälp, kanske den mest underskattade funktionen i Macen.

Många användare öppnar aldrig hjälpmenyn annat än av misstag, men i många program är menyn full av riktigt användbar hjälp.

Här är några saker du kan göra med Hjälp:

Hjälp

Manualen

I många program finns en mer ordentlig manual eller åtminstone ett gäng användarguider, som brukar vara det översta alternativet i menyn, precis under sökrutan. Om du vill läsa mer om hur du använder ett nytt program är det här en bra början.

Hitta kommandon

Hitta kommandon

Hjälp-menyn har alltid en sökruta, och där kan du både söka i hjälpen och söka efter kommandon som döljer sig i menyerna. Om du till exempel inte kommer ihåg var du hittar Safaris Läslista kan du skriva in ”läs” så dyker de olika kommandon som rör läslista upp och om du bläddrar med piltangenten eller håller med musen över ett kommando visas menyn där det ligger.

Visa pluginer

I Safari, Photoshop och en del andra program hittar du en lista och/eller inställningar för installerade pluginer under Hjälp.

Kortkommandon

Lista kortkommandon

En hel del program har en lista över kortkommandon under Hjälp. Det gäller exempelvis Itunes, Bilder, Omnifocus och Firefox.

Konton och licenser

Konton och licenser

I en del program har utvecklarna lagt genvägar till ditt konto och/eller licensinformation i Hjälp-menyn. Adobe Creative Cloud-programmen hör dig (du hanterar inloggningen härifrån) och även Spotify har en genväg till kontot och licenser.

Övrigt

Många utvecklare lägger menykommandon som helt enkelt inte har någon annan naturlig placering i Hjälp-menyn. En del kommandon som du ibland hittar i menyn med programnamnet finns andra gånger här.