Många som följde vår livebevakning av Apples event igår kväll var uppenbart besvikna. Snälla, ge oss "One more thing", vädjade flera. Men de tiderna är förbi. Idag är det nästan omöjligt ens för Apple att hemlighålla nya produkter som ska börja massproduceras i hundratusentals exemplar inom kort.

Iphone SE blev i stort sett exakt vad vi hade förväntat oss. Och hoppats på. Ända sedan Iphone 6 och Iphone 6 plus lanserades har vi som gillar kompakta Applemobiler känt oss inträngda i ett hörn. Valet har stått mellan en seg Iphone 5 eller att gilla läget och gå över till 4,7 tum.

Apple backade på storleken

Men Apple har lyssnat på användarna till sist, eller rättare sagt tittat på försäljningssiffrorna där 4-tummaren varit en dundersuccé som även fortsatt att sälja efter Iphone 6 och Iphone 6S introducerats. Att vi nu (inom kort) kommer att kunna välja mellan tre olika Iphonestorlekar, alla med samma kraftfulla A9-processor, är bra. Men framför allt nödvändigt om Apple ska kunna hålla tillbaka Androidkonkurrenterna. Frågan jag ställer mig är varför det tagit sådan tid för Apple att inse det här.

För tillfället leder inte Apple utvecklingen på mobiltelefonsidan, när vi ser till hårdvaran. I september gäller det verkligen att tillverkaren levererar något extraordinärt i Iphone 7 om de ska kunna hålla undan framför allt Samsung, Sony, LG och Huawei. Gårdagens lansering av Iphone SE var viktig för att inte tappa marknadsandelar, men det handlar knappast om någon modell att skryta över.

Vad är planen för Ipad-familjen?

En minst lika viktig lansering från gårdagens event var Ipad Pro i 9,7-tumsutförande. Jag har använt 13-tummaren en hel del och lärt mig att uppskatta den, framför allt med Garageband och Imovie. Två riktigt bra program som verkligen funkar bra i plattan. Men det klumpiga formatet på den första Ipad Pro-modellen har gjort att jag sällan velat släpa med mig den. Och prislappen var på tok för hög för att Pro-plattan skulle hitta en till bredare publik.

Den nya plattan kommer att bli ett riktigt kraftpaket under 450 gram, och med en kamera med samma grymma specar som den som sitter i Iphone 6S är jag övertygad om att Ipad Pro 9,7 tum har goda förutsättningar att gå hem hos många.

Frågan är bara hur Apple tänker med Ipad-familjen i stort. Kommer vi även framöver att få se tre alternativa Ipadformat? Kommer Ipad Air och Ipad Pro att leva vidare parallellt? Min känsla är tyvärr att Apple inte längre har lika bra koll som tidigare på vad vi som användare vill ha, utan snarare försöker att parera för tidigare mindre lyckade vägval. Det är inget konstigt i sig, men ovant när det gäller just Apple som under så lång tid lett utvecklingen och prickat så rätt i sina tidigare produktsläpp.

Apple iPad Pro 32GB Pris vid test: 7979 kr.

Bästa pris just nu: 7577 kr