Ipad Pro 9,7 tum

Precis som Iphone SE, som har kroppen av en Iphone 5S och hjärnan från en Iphone 6S (mer eller mindre), så är nya Ipad Pro 9,7 tum till utseendet närmast identisk med Ipad Air 2. Storleken är exakt likadan, liksom vikten. På så sätt är Ipad Pro en uppenbar uppföljare till Ipad Air 2.

Men bortom den ytliga likheten finns flera stora skillnader. Vi börjar med skärmen: Den har den största färgrymden hittills i en Ipad (samma som i Imac 5k), och först av alla Apple-produkter med True Tone, vilket i och för sig tekniskt sett inte är en skärmteknik, men ändå.

Så här fungerar True Tone: IOS-prylar har alltid haft sensorer som mäter ljusstyrkan i rummet för att automatiskt kunna anpassa ljusstyrkan på skärmen. Nya Ipad Pro har mer avancerade sensorer som även mäter temperaturen på ljuset (färgtemperatur avgör vad våra hjärnor tolkar som vitt och grått, så att något som ser vitt ut i ett rum med lysrör har en helt annan färg än något som ser vitt ut i skenet av ett stearinljus). IOS läser av temperaturen och anpassar färgerna på skärmen så att bilden alltid upplevs ha samma färg.

Pencil

Det här är en riktigt smart funktion (och ja, du kan enkelt stänga av den i Inställningar om du inte vill vara med). Om du någon gång har suttit i ett rum med svag, varm belysning och blivit chockad av hur blå skärmen på din Ipad är kommer du uppskatta True Tone.

Tyvärr kunde vi inte testa med en öppen eld, men däremot i pianobaren på 4 Infinite Loop där Apple höll en mindre visning efter gårdagens presentation. Effekten är inte extrem, men det kändes verkligen som att Ipad passade in bättre med de lite varmare färgerna.

De andra nya funktionerna är redan välbekanta, eftersom de var höjdpunkterna när stora Ipad Pro släpptes i höstas. Stöd för Apple Pencil är det viktigaste och något vi tror kommer bli väldigt populärt. Jo, det är fantastiskt att rita på den stora 12,9-tumsskärmen, men stora Ipad Pro är lite av ett åbäke och Ipad Pro 9,7 tum väger bara sex tiondelar så mycket. Den går hyfsat smidigt att använda i en hand med Pencil i den andra, medan stora Ipad Pro i princip kräver att du sitter ner.

Tim Cook påpekade under eventet att 9,7-tumsmodellerna alltid har sålt bäst och med stöd för Pencil kan vi bara hoppas att produktionen av pennan har kommit igång ordentligt när illustratörer och studenter flockar för att köpa den.

Den andra stora nya funktionen är Smart Connector och stöd för Smart Keyboard. Ipad Pro 12,9 tum är stor nog att ha fullstora tangenter på detta, men det går inte på 9,7-tumsmodellen och Apple har krympt tangenterna en aning (framför allt specialknapparna längst till vänster).

Smart Keyboard

När vi testade fungerade det riktigt bra att skriva på nya Smart Keyboard, det känns nästan exakt som på den större modellen. Men om du har lärt muskelminnet var olika knappar sitter kommer du behöva vänja dig varje gång du byter mellan det här och ett vanligt fullstort tangentbord, så det är något att tänka på. Det är inget fel på Smart Keyboard, men vi föredrar nog ett trådlöst tangentbord ändå.

En annan sak vi lade märke till när vi testade var den nya kameran, som verkar vara mer eller mindre identisk med den i Iphone 6S. Det är minst sagt på tiden. Vi vet att många skrockar åt tanken på att fota med en Ipad, men fler än så är för upptagna med att fota på sina Ipad för att bry sig.

Den förbättrade kameran för dock med sig en liten negativ punkt: Ipad Pro har även ärvt Iphone 6/6S ”kameraknöl” – kameramodulen med objektiv sticker ut en bit från baksidan. Förutom att det kan kännas riskabelt med något känsligt som sticker ut har vi pratat med flera personer som är oroliga över att Ipad Pro inte kommer kunna ligga helt platt på ett skrivbord, vilket kan störa när du ritar med Pencil.

Kameran sticker ut

Slutsats

Vi har använt stora Ipad Pro ganska mycket och vi måste påpeka att Ipad Pro 9,7 tum faktiskt har gått om den på flera punkter. Kamerorna är rejält förbättrade, skärmen har större färgrymd och True Tone, och du kan använda skärmen som blixt för selfies. Ipad Pro 12,9 tum har fortfarande en aningen snabbare processor, 2,4 miljoner fler pixlar på skärmen och dess Smart Keyboard är ett fullstort tangentbord.

Vi älskar fortfarande Ipad Pro 12,9 tum, men det är ingen tvekan om att det har kommit en ny toppmodell av Ipad. Namnet kanske är lite knaggligt, men så fort du lyfter upp den kommer du märka att det är en naturlig och värdig uppföljare till Ipad Air 2.