Smart album

Apples nya fotohanteringsprogram Bilder faller kanske inte alla i smaken, men om du väl har lärt dig det har det ganska mycket att erbjuda – speciellt om du betalar för Icloud och använder Icloud-biblioteket.

Om du fotar med fler än en kamera, till exempel både med Iphone och en systemkamera, samlar programmet automatiskt bilder utifrån ögonblick och platser så att bilder på till exempel ett kalas som togs med olika kameror ändå hamnar tillsammans.

Det är förmodligen ofta precis vad du vill, men ibland kanske du hellre vill titta enbart på bilderna från en viss kamera. För det rekommenderar vi ett smart album.

Smart album

Börja med att välja Arkiv -> Nytt smart album och ge det ett namn, till exempel ”Alla foton från Iphone”. Sedan ska du fylla i sökkriterierna. I det här fallet börjar vi med att välja Kameramodell innehåller [den modell du är ute efter]. Sedan trycker du på plustecknet igen och väljer Bild är inte film. På så sätt kommer bara foton med. Du kan sedan göra ett nytt smart album som istället samlar bara filmerna.

Smarta album kan göras hur avancerade och specifika du vill. Du kan till exempel ha ett album för alla bilder du har tagit med ett visst objektiv eller vid en viss plats men vid olika tillfällen.