På bara några år har en rad olika meddelandetjänster dykt upp och konkurrerar nu om användarna. Skype var för några år sedan nästan ohotad sedan MSN, ICQ och andra tjänster hade hamnat på efterkälken, men sedan kom Whatsapp, Google Hangouts, Facebook Messenger och dessutom en rad mer avancerade tjänster riktade mot de som chattar i jobbet: Hipchat, Grape, Telegram och det numera så populära Slack.

Så vad gör en stackars Macanvändare som är ansluten till 3–4 stycken av de här tjänsterna, eller ännu fler? Dockan full med olika chattprogram och webbläsaren full med flikar du inte kan stänga, som alla har sina egna notiser. Det blir snabbt rörigt.

Därför är det inte så konstigt att programmet Franz – döpt efter österrikes gamla kejsare Franz Joseph – som släpptes för en dryg månad sedan lyckades skaffa 10 000 dagliga användare på 26 dagar (du kan läsa utvecklaren Stefan Malzners artikel om det på Medium).

Franz

Samlar allt

Franz är egentligen ett väldigt enkelt program, men utnyttjar det faktum att de här moderna meddelandetjänsterna oftast har fullfjädrade webbversioner. Istället för att bygga ett helt nytt gränssnitt används dessa och du kan lägga till så många olika konton i olika tjänster du vill. De hamnar i varsin flik i Franz, och eftersom du loggar in med den vanliga webbloginen är det lika säkert som att logga in i webbläsaren.

Flera av tjänsterna använder i princip samma metod i sina egna fristående Macprogram. Slack till exempel är nästan helt identiskt i Franz och det officiella programmet. Hangouts fungerar också utomordentligt, och Messenger och Whatsapp har inte ens officiella program att jämföra med.

Hangouts
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Om du använder Windows har Stefan Malzner en betaversion du kan börja använda redan nu, även om den inte är lika välputsad som Macversionen än. Du hittar den på meetfranz.com.