En ny Iphone 6S utan subventionering kostar minst 7 500 kronor och till och med gamla Iphone 5S kostar fortfarande 5 300 kronor. Det är inga struntsummor, och därför vill vi alla skydda våra dyrgripar från allt som kan drabba dem – krossade skärmar, igenkorkade kontakter, överanvända batterier och vattenskadad elektronik.

Så här håller du Iphone i bästa möjliga skick.

Skal

Naken är sårbar

Det är inte bara människor som är sårbara när de är nakna. Iphone kanske inte blir generad, men den är mycket lättare att repa och skada på andra sätt om du inte använder ett skal eller fodral.

Ett enkelt skal kan räcka ganska långt. Med en aning höjda kanter runt skärmen blir det inte glaset som slår i marken först om du tappar telefonen i backen och det kan vara skillnaden mellan en krossad skärm med efterföljande reparationskostnader, och en suck av lättnad. Baksidan skyddas då också mot repor och de flesta skal tillverkas i material som ger ökad friktion vilket minskar risken för att du tappar telefonen till att börja med.

Plånboksfodral

Skyddsfilm på skärmen är också något vi starkt kan rekommendera, antingen i plast eller glas. De kostar inte speciellt mycket och kan också bidra till minskad risk för krossat glas – och gör definitivt att skärmen inte repas.

Är du mer paranoid kan du istället välja något som även täcker hela framsidan på Iphone: ett plånboksfodral eller en ficka. Men glöm inte att kanterna är mest sårbara och oftast kommer landa först vid ett fall. Se därför till att plånboksfodralet även täcker kanterna som ett vanligt skal.

Vattentätt skal