En av fördelarna med att ha en Mac är möjligheten att kunna ha både OS X och Windows på samma dator. Ett sätt att åstadkomma detta är att använda sig av virtualiseringsprogram som Parallels Desktop och VMware Fusion, men vill du ha maximal prestanda är det Apples gratisverktyg Boot Camp som gäller.

Windows 10

Missa inte: Boot Camp eller Parallels? Här är bästa sättet att köra Windows på Mac

I den här artikeln fokuserar vi på kombinationen Boot Camp och Windows 10, något som innebär att du behöver ha en Mac från 2012 eller senare. Har du en äldre dator än så får du snällt nöja dig med Windows 7 eller 8.1.

Uppgradera till senaste versionen av OS X

I grund och botten är det ingen större skillnad på Mac-datorer och pc-datorer, båda baseras nämligen på Intels x86-plattform. I princip är det möjligt att installera Windows utan Boot Camp, men då går du miste om drivrutinerna för hårdvaran som Apple använder sig av. Med Boot Camp får du dessutom möjlighet att ha kvar OS X vid sidan av Windows, något som de flesta av oss uppskattar.

Det första du bör göra är att se till att uppgradera till den senaste versionen av OS X. El Capitan erbjuder nämligen en nyare version av Boot Camp som bland annat gör det möjligt att installera Windows 10 direkt från en iso-fil. Med andra ord kan du skippa steget med att lägga installationsfilerna på ett usb-minne eller dvd-skiva, åtminstone så länge du har en Mac av årsmodell 2015.

Boot Camp

Vi rekommenderar också att du skapar en färsk säkerhetskopia av ditt system, då det finns en liten risk att något går på tok när Boot Camp stuvar om i partitionstabellen. Enklaste sättet att ta backup är att använda sig av Time Machine, ett program som följer med OS X.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1064 kr.

Bästa pris just nu: 1045 kr