Apple Watch

Apples produkter är populära och ofta förhållandevis dyra. Det har lett till en hel industri som lever på att skapa falska kopior av prylarna, och Apple Watch är inget undantag.

Så här känner du igen en falsk Apple Watch:

Börja med att jämföra klockan med Apples foton. Titta på enstaka detaljer och se till att inget ser misstänkt ut. Apples bildgalleri här är en bra start.

Om du har möjlighet är det bästa så klart att ta med en klocka du funderar på att köpa till en Apple-butik, men det är ytterst sällan praktiskt möjligt.

5 kännetecken på en falsk Apple Watch

Om du står hos en Blocket-säljare med en Apple Watch framför dig som är lockande billig finns det några saker du kan kolla innan du genomför köpet – tecken som kan visa att klockan är en kopia.

Fel storlek

Storlek och vikt är två bra saker att utgå ifrån, eftersom det är svårt för andra tillverkare att få till klockan exakt som Apple har gjort den. Måtten ska vara 38,6x33,3x10,5 millimeter för den mindre och 42,0x35,9x10,5 millimeter för den större modellen. Vikten varierar mellan de olika modellerna, men Rob Griffiths har gjort en praktisk tabell du kan ladda ner härifrån.

Knapp och krona

Knapp och krona

Apple Watch har en knapp och en ”digital krona” (ett snurrhjul) på höger sida om du har klockan på vänsterarmen eller till vänster om du har den på högerarmen. På andra sidan sitter ett litet hål för mikrofonen och två avlånga hål för högtalaren.

Baksidan

Sensorer och text på baksidan

På undersidan av Apple Watch ska du hitta både sensorerna för pulsmätaren och text i en cirkel runt den. Pulsmätaren består av två led-lampor och två sensorceller i en diamantform – två mörkare vertikalt och två ljusase horisontellt. En kopia kanske har en annan layout eller fyra med samma färg.

Du kan också testa pulsmätaren genom att aktiva funktionen och se att de två lamporna lyser grönt som de ska. Svep uppåt från urtavlan och åt höger eller vänster tills du hittar pulsmätaren. När den börjar mäta lyser led-lamporna. Det bör också fungera att faktiskt mäta en puls mot handleden.

Texten ska vara korrekt stavad och du kan jämföra med detaljfoton från Apple. Det ska stå Apple Watch och lista storleken, materialen och serienumret.

Laddare

Fel laddare

Kontrollera att laddaren fungerar och ser ut som den ska. Aluminiummodellen har en vit laddpuck i plast medan stålmodellen har en där själva pucken är i stål med en vit sladd. Båda har usb i andra änden och fästs med en magnet mot klockan för att ladda. När den börjar ladda piper klockan till och du ser en grön blixtikon på skärmen.

Watch OS

Känns fel om du använder den

Du bör så klart om möjligt testa att använda klockan en stund. Testkör olika appar, skrolla runt på hemskärmen, testa att Siri fungerar och så vidare. Om du aldrig har använt en Apple Watch tidigare kan det vara svårt att veta exakt hur det ska kännas (mer än att det ska vara ”Apple-mässigt”), så du bör kontrollera även de andra punkterna på listan.

Översättning: Anders Lundberg

Apple Watch Sport 42mm with Sport Band Pris vid test: 3650 kr.

Bästa pris just nu: 2995 kr