WWDC är julafton för alla Mac- och IOS-utvecklare. Men konferensen är även full av kallsvettiga, nervösa utvecklare. Varje år dyker nya funktioner upp i IOS och OS X som har ”lånats” från tredjepartsutvecklare, och det är inte lätt att behålla kunderna när ens idé dyker upp som en standardfunktion i operativsystemet. Här samlar vi ett urval av de IOS-appar och tekniker som Apple har norpat genom åren.

Ficklampa

Alla ficklampor på App Store någonsin

Vi kunde nästan känna när tusentals utvecklare skrek ut i plågor och sedan tystnade, på kvällen den 10 juni 2013. Det var WWDC och Apple hade precis visat upp IOS 7 med Kontrollcenter. En av knapparna på Kontrollcenter är en ficklampa, och genast blev ficklampeappar, en förvånansvärt stor kategori på App Store, helt meningslösa.

F.lux

F.lux

Stackars F.lux fick aldrig ens komma in på App Store innan Apple tog idén och bakade in den i kommande IOS 9.3. Appen använder visserligen förbjudna utvecklargränssnitt och bryter mot App Stores regler, men utvecklarna blev inte mindre snopna för det.

Instagram

Instapaper

Marco Arments Instapaper släpptes 2008 och var en av de första apparna som kombinerade bokmärken med ett läsläge där i princip bara själva texten på en webbsida visas. Med IOS 5 blev en liknande funktion standard i Safari, både i form av en läslista med speciella bokmärken och ett speciellt läsläge. Apples version är inte lika fullfjädrad som Instapaper, men räcker för de flesta användare. Arment har numera sålt appen och utvecklar podcastappen Overcast FM istället.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning