Google visade under veckan upp en förhandsversion av nästa Android-system, kallat Android N, med många nya funktioner.

Det är inte ovanligt att företag friskt lånar idéer av varandra, men här är fyra funktioner i Android N som vi känner igen lite extra mycket från IOS:

Quick replies
Från och med IOS 8 är det möjligt att interagera med notiser direkt när de dyker upp längst upp på skärmen. Det är exempelvis möjligt att svara på ett meddelande genom att dra ned notisen när den dyker upp. En liknande funktion visades upp i förhandsversionen av Android N, och ser ut såhär:

notiser i android n

Split view
I IOS 9 blev det möjligt att ha två appar sida vid sida på de senaste modellerna av Ipad. Med ett litet reglage i mitten kan man sen välja hur stor del av skärmen respektive app ska få. En sådan funktion visades upp först nu i Android N. Till Android N:s fördel kan dock sägas att denna funktion också kommer fungera på enheter med mindre skärm, inte bara surfplattor. I IOS 9 är Split view bara tillgängligt på Ipad.

Android N
Två fönster, sida vid sida, i nya Android N.

Bild-i-bild
Om du vill titta på SVT Play samtidigt som du svarar på mejl och skannar av nyhetsflödet i Safari är det möjligt i och med IOS 9. En liknande funktion presenterades i Android N. Som för split view-funktionen är detta bara tillgängligt för Ipad, medan det i Android N troligen kommer fungera även på mindre enheter.

Bild-i-bild
Bild-i-bild

Night shift
Det här är en funktion som av allt att döma kommer finnas med i ännu ej släppta IOS 9.3. Funktionen gör din skärm gulare i tonen och därmed snällare mot ögonen i ett mörkt rum. Forskning har visat att det typiskt blå, kalla ljuset en mobilskärm avger kan göra det svårare att somna, något som den här funktionen möjligen kan lindra. En liknande funktion fanns med i en förhandsversion av nuvarande Android M, men kom aldrig med i den skarpa versionen. I Android N ser funktionen däremot ut att bli verklighet. Men då är IOS 9.3 troligen redan släppt.

Android N släpps i skarp version till hösten.