I september, förmodligen i samband med lanseringen av Iphone 7, kommer Apple släppa nästa version av IOS. Något annat skulle göra oss väldigt förvånade. Vi kan också räkna med att Apple kommer presentera de flesta av nyheterna i systemet på World Wide Developers Conference i juni.

Apple är som vanligt väldigt tystlåtet dessförinnan, men det har ändå dykt upp ett och annat intressant rykte. Vi har även samlat på oss en lista över nya funktioner och förbättringar vi verkligen hoppas att Apple kommer baka in i nästa IOS.

Ryktena

 

Apple Music

Ny, bättre Apple Music-app

Apple sägs jobba på en ny app för Apple Music med ett renare, enklare och ”mer vågat” gränssnitt. Ny-fliken ska försvinna till förmån för en Bläddra-knapp med ett nytt gränssitt för att leta efter och hitta ny musik, har Macrumors rapporterat. För dig-sektionen ska förenklas. Connect kommer vara kvar som tidigare men försvinner från navigationsraden. Dessutom ska appen få stöd för nya 3d touch-genvägar.
 

Intressant spekulation: Siri i Imessage

Appleinsider har publicerat sina spekulationer om IOS 10 och den klart mest intressanta tanken är att Imessage och Siri kommer integreras, så att du kan chatta med Apples assistent. Det skulle vara hyfsat enkelt för Apple att åstadkomma, eftersom Siri redan utgår från text som du har matat in med rösten och att flytta det till ren texthantering skulle bara göra risken för missförstånd mindre. Dessutom skulle det vara bra för alla användare som av olika anledningar inte kan prata med sin telefon. Google har precis visat upp sin nya Imessage-konkurrent Allo som har just den här typen av integration med företagets kommande Google Assistant-tjänst. En önskedröm vore förstås ett api för integration med tredjepartsappar, så att du till exempel kan säga "Hej Siri, kan jag få en Uber hem?"
 

IOS 10 blir ”rootless”

OS X El Capitan har en funktion som kallas System Integrity Protection, som gör att inte ens rootkontot kan ändra i viktiga systemfiler. Enligt Redmond Pie jobbar Apple på att lägga till samma lösning i IOS 10, vilket skulle innebära en helt ny svårighetsgrad för jailbreakare. Om en säkerhetsmiss gör det möjligt att få root-behörighet har det hittills inneburit att hackarna kan skriva över systemfiler och därmed låsa upp IOS, men om inte ens rootkontot kan göra det måste de hitta ett sätt att stänga av funktionen. Förutom jailbreak är den stora fördelen att även riktigt allvarliga säkerhetshål i systemet har liten chans att kunna användas för att ställa till skada eller installera skadliga program.

Homekit

Homekit-app

Det här är inte ett nytt rykte, men ett uthålligt sådant. Allt sedan Apple släppte Homekit har företaget förväntats skapa en app som samlar alla anslutna produkter, från smarta glödlampor och mikrovågsugnar till garageportar och termostater. Med IOS 9 kan du redan styra många prylar med Siri, så att nästa steg kan bli en app är inte så långsökt.

Tillgängliga kontakter

Se när kontakter är anträffbara

Ett intressant Apple-patent som har dykt upp visar en teknik som kan hamna i IOS 10. Den går ut på att utöka informationen du kan dela med vänner via Hitta mina vänner så att du även kan se om en vän är tillgänglig för samtal eller är upptagen. Om du slår på Stör ej eller flygplansläge kommer de du valt att dela informationen med se det, och kan då välja att till exempel skicka ett mejl istället för att ringa. Det skulle alltså fungera ungefär som mer avancerade telefonväxlar som används av många större företag med en app där du kan se om kollegorna är nåbara.

Siri svarar i telefon

Icloud-röstbrevlådan

Ett rykte från Business Insider påstår att Apple jobbar på en ny variant av röstbrevlåda som låter Siri svara på inkommande samtal du inte kan ta, och transkriberar allt som sägs så att du kan läsa det när du har tid. Siri ska även kunna tala om för uppringaren exempelvis varför du inte kan svara och var du är (om du har godkänt det). Förutsatt att utvecklingen går som planerat sägs Icloud-röstbrevlådan komma i år.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning