Funktionen att diktera på svenska har funnits inbyggd i iphone ett bra tag nu, sedan iOS 8. Ändå är det få som använder den. Kanske av gammal vana, kanske för att det känns fånigt.

Det blir inte alltid rätt när du dikterar, men det blir det förmodligen inte när du skriver heller. När du dikterat klart kan du rätta felen med tangentbordet.

Så mycket snabbare går det

Vi läste texten till en barnvisa. Den tog 35 sekunder att diktera.

Dikterat
Dikterat. Ett blir en siffra, ja blir jag och jägarn blir jägarna. Det blir lite feltolkningar men mobilen är ändå duktig på att förstå tal.

Att med tangentbordet rätta de fel som blev tog ytterligare 15 sekunder. Sammanlagt 50 sekunder.

Att skriva in samma text själv och rätta felen tog 75 sekunder.

Stavningkontrollen, autocorrect, var på. Den ändrade fel saker både i dikterings- och inskrivningsläget.

Inskrivet
Inskrivet. Autocorrect missade skrivfelet på knackar men gav istället haren namnet Janson. Men utan automatisk stavningskontroll blev det fler skrivfel.

Vi testade samma sak med stavningkontrollen avstängd. Det lönade sig med dikteringen, det blev färre fel. Däremot blev det fler skrivfel när vi skrev in texten utan kontroll.

Smartast är att slarva lite

Hur som helst sparade vi tid på att diktera. Allra fortast gick det om vi slarvade med punkt och komma (som går att diktera) och bara sa Ny rad när det behövdes.

Du sätter på dikteringen i inställningarna för tangentbord i din Iphone eller Ipad. Tryck sen på mikrofonsymbolen som syns bredvid mellanslagstangenten och börja prata. Med svenskt tangentbord dikterar du på svenska. Väljer du engelskt tangentbord kan du diktera på engelska. Det funkar i appar där tangentbordet finns med, inte bara Apples egna utan även till exempel i Facebookappen.

Missa inte: 9 tips för att skriva snabbare på IOS