När Iphone kom revolutionerade den vårt sätt att använda mobiler. I stället för att trycka på knappar eller använda en pekpenna vande vi oss vid att peka, knacka och svepa med fingrarna på skärmen. Det funkade så bra att mobilen blev som en förlängning av våra kroppar. Många av oss har blivit beroende, fått svårt att lägga den ifrån oss.

Med 3d touch tillfördes en ny dimension i gränssnittet mellan fingrar och mobilskärm. Du kan trycka nedåt i flera steg.

3d touch funkar bara med senaste modellerna, Iphone 6S och Iphone 6S plus.

Skärmen är som tidigare en hård glasskiva. Du behöver inte trycka hårt för att sensorn därunder ska känna ditt tryck. Du får feedback med en vibration mot ditt finger, det känns som om något knakar till och ger vika under glaset. Eller som att skärmen knackar tillbaka när du trycker.

När du använt 3d touch ett tag gör du det utan att tänka.

Här är tips för dig som nyss köpt en ny Iphone eller inte riktigt fattat poängen med 3d touch än:

Snabbmenyer på hemskärmen

1. Snabbmenyer på hemskärmen
Före 3d touch höll vi bara fingret mot ikonerna om vi ville slänga en app. Nu kan du göra val i appar direkt från hemskärmen. Tryck med lite kraft. Du får upp en liten meny om appen stödjer 3d touch. Menyn stannar kvar även om du tar bort fingret. Ofta finns här smarta genvägar som gör att du sparar tid. Om appen inte använder 3d touch studsar du tillbaka till hemskärmen.

Ta en selfie

2. Ta en selfie
Exempel på hur snabbmenyn sparar tid är kameraappen. Välj Ta en selfie på 3d touch-menyn så öppnas kameran med den främre kameran på. På samma sätt kan du välja att spela in en video eller spela in med slow motion.

Spela favoritlåten på Spotify

3. Spela favoritlåten på Spotify
Vill du höra samma låt som du lyssnade på nyss? Eller vill du snabbt söka fram låten ni pratar om vid fikabordet. Öppna snabbmenyn från hemskärmen så kommer du rätt direkt. Shazam, appen som känner igen låten de spelar på radion, låter dig också agera direkt från hemskärmen.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning