Att spela video samtidigt som vi sysslar med annat på Macen är onödigt krångligt. För att undvika att videon försvinner in i bakgrunden måste vi flytta runt alla fönster på skärmen och anpassa deras storlek.

Här kommer det smarta programmet Fluid in i bilden. Den här webbläsaren är specialiserad på att spela video, både från webben och lokalt på datorn – och den håller sig alltid i förgrunden.

Fluid OS X, picture in picture
Läs på Safari – till exempel om picture in picture-funktionen på en Ipad med IOS 9 – medan du använder picture in picture på Macen med Fluid.

Så funkar Fluid

För att använda Fluid surfar vi först till en video på någon av de kompatibla sajterna. För närvarande finns officiellt stöd för Youtube, Netflix, Vimeo och en handfull andra videosajter. Nu spelas videon i Fluids fönster, och programmet kommer att stanna i förgrunden oavsett vilka andra program vi öppnar.

Det betyder att vi nu kan kolla på en Netflix-film i ögonvrån samtidigt som vi slösurfar i ett stort fönster, eller följa en supportvideo på Youtube medan vi felsöker ett Mac-problem.

Allt detta fixar Fluid utan att vi behöver spela Tetris med programmens fönster. Med Fluid låter vi istället det huvudsakliga programmet ta upp hela skärmen, medan videon får spela i en liten ruta i hörnet.

Fluid OS X aktiva program
Fluids video stannar i förgrunden, oavsett vilket program som aktiveras.

Fluid fixar dessutom mer än bara webbvideo. Programmet kan också spela upp en lokalt lagrad video i mp4-format i Fluids fönster, och stödjer även visning av pdf:er och bilder (png, jpg och gif).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning