Bill of Rights

Månadens Apple-snackis är utan tvekan FBI:s krav på företaget att skapa en version av IOS speciellt för en Iphone som användes av en av San Bernardino-terroristerna.

Nu har en av Apples advokater, Theodore Boutrous, uttalat sig med fler detaljer om hur företaget lägger upp sitt försvar, skriver Los Angeles Times.

Enligt Boutrous har åklagaren överträtt befogenheterna under den lag som åkallades, All Writs Act, en lag som stiftades redan 1789 och som går ut på att ge federala domstolar långtgående frihet att beordra parter att hjälpa till i brottsutredningar.

Ett utfall i Högsta Domstolen 1977 där ett telefonbolag tvingades hjälpa till med avlyssning av brottsmisstänkta har länge setts som ett starkt prejudikat för hur långt lagen kan nå. Men Boutrous anser att FBI:s krav inte går att likställa med detta eftersom det idag inte finns någon teknik eller mjukvara som kan åstadkomma vad FBI vill:

– Staten försöker använda den här lagen från 1789 på ett sätt den aldrig har använts på tidigare. De försöker tvinga Apple att skriva ny mjukvara, tvinga fram yttringar. Det är inte passande för staten att via domstol få något de inte skulle kunna få via lagstiftning.

Boutrous menar att om FBI får sin vilja igenom är det ett brott mot yttrandefriheten.