Tredjepartsmarknaden för armband till Apple Watch växer, men utbudet står sig ändå slätt jämfört med den enorma marknaden för armband till våra gamla dumklockor. En tripp till den lokala urmakaren sätter saken i perspektiv. Där finns armband i läder, gummi och nylon, i allehanda färger och storlekar, och av varierande kvalitet och pris. Den synen kan göra vilken Watch-ägare som helst avundsjuk.

Men vi kan faktiskt både ha kakan och äta den. Med hjälp av en simpel liten adapter funkar många av dessa vanliga klockarmband på Apple Watch.

Många varianter

Det finns ett hyggligt stort utbud av adaptrar för det här ändamålet, dels på sajter som Ebay och Amazon, dels i svenska onlinebutiker. En sökning på ”Apple Watch Adapter” på Prisjakt ger en handfull resultat med nästintill identiska adaptrar. Vi testar här Izounds Watch-adapter för 150 kr. Den levereras med en skruvmejsel och finns i utföranden till Apple Watch i båda storlekarna.

Izound Band Adapter isärskruvad
Izounds adapter är långt ifrån det enda alternativet. Vissa rivaler har adaptrar i andra material för att matcha olika Watch-modeller, och på andra är staven fjädrad istället för ihopskruvad.

Vi inhandlar också ett svart läderarmband hos vår lokala urmakare. Armbandet mäter 24 m vid infästningen, vilket enligt Izounds beskrivning är den maximala rekommenderade bredden för adaptern till vår 42 mm Watch. (För adaptern till Apple Watch på 38 mm är den maximala rekommenderade armbandsbredden istället 20 mm).

Armbandet visar sig passa perfekt i adaptern. Ett smalare armband skulle i jämförelse lämna för stora mellanrum i infästningen.

Så fästs armbandet på adaptern

För att koppla på ett armband måste adapterns mikroskopiska skruvar först lossas. De är lätta att förlora, men två extraskruvar medföljer i förpackningen. När skruvarna är loss ska den lilla staven delas i två, varpå ändarna träs in i armbandet, en från varje sida.

Izound Band Adapter montering
​Staven är ganska trög att fästa i läderarmbandet, men efter att vi töjt ut lädret en aning med skruvmejseln får vi bitarna på plats.

Skruvandet är ganska pilligt, så det är värt att nämna att det på Amazon finns konkurrerande adaptrar där den lilla staven istället är utrustad med en fjäderkonstruktion. I vår erfarenhet är dock klockarmband av den typen ungefär lika bökiga att hantera.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Innan du springer ut och köper en armbandsadapter kan det vara värt att rota igenom din samling av Apple Watch-armband. Alla Watch-armband med en separat infästning till klockan har nämligen redan en adapter av den här typen. Det inkluderar de flesta av läderarmbanden från tredjepart, och vissa av länkarmbanden.

Adaptern kan tyvärr vara svår att skruva isär, ofta krävs just en sådan skruvmejsel som levereras med den här adaptern. Men om du har tillgång till rätt skruvmejsel, och dessutom har ett Watch-band som du sällan använder, kan du demontera ditt oanvända armband och låta adaptern komma till nytta.