Många Iphone- och Macanvändare har samlat på sig flera Apple-id-konton under åren. Du kanske skaffade Mobileme för Macen en gång i tiden, och när du köpte Iphone skapade du ett nytt Icloud-konto, eller så ville du ha ett separat konto för Itunes Store än det du använder för mejl och annat.

Oavsett orsak kan det här leda till en del huvudbry. Om du har olika konton för Icloud och butikerna behöver du skriva in olika lösenord för olika saker, och om du har flera Icloud-konton på olika enheter kan du inte använda funktioner som Handover eller synka anteckningar och annat.

Apple-id

Skillnad på Icloud och Apple-id

Icloud är Apples molntjänst, som du loggar in på med ett Apple-id, men de båda är inte samma sak. Du kan använda samma Apple-id till Itunes Store och App Store, men du måste inte. Du kan skapa ett separat konto för det, till exempel för att ha ett gemensamt butikskonto med din partner utan att blanda in Icloud, utan problem.

Det enda som händer med olika konton för Icloud och butikerna är att du måste komma ihåg och skriva in två olika lösenord för de olika sakerna.

Apple-id

Inga knep för flera butikskonton

Om du har köpt musik, filmer eller appar med flera olika konton har du däremot något av ett problem. Apple tillåter nämligen inte att köp flyttas mellan olika konton, eller att två konton slås samman. Det beror gissningsvis på hur licenser fungerar, men det hjälper inte oss som användare.

Du kan auktorisera köp gjorda med flera konton i Itunes, så om du synkar media och appar till Iphone och Ipad med Itunes är problemet lite mindre, men du kan ändå stöta på patrull – när du försöker uppdatera appar till exempel, och Itunes ber om lösenordet till först ditt sekundära konto och sedan ditt vanliga igen (och igen och igen).

Om du bara har köpt några få grejer på det andra konton och stör dig på det här kan du ge upp, ta bort dem och sedan köpa de du verkligen behöver från huvudkontot.