Vi har vid flera tidigare tillfällen uppmärksammat hur viktigt det är att använda sig av bättre lösenord än 123456 och att inte använda sig av samma lösenord på flera olika tjänster. Ett utmärkt hjälpmedel för att förenkla hanteringen av lösenord är 1Password, ett populärt program från Agilebits som nyligen släpptes i en ny version för OS X.

Med hjälp av 1Password kan du enkelt hålla koll på dina olika lösenord för program och tjänster och det enda du behöver komma ihåg är huvudlösenordet till 1Password. Eftersom alla dina lösenord sparas i krypterade valv är det minst sagt svårt för obehöriga att komma åt dem.

Huvudlösenord

Gamla utseendet - men nya funktioner

Rent utseendemässigt är det inga större förändringar i 1Password 6.0 och det är fullt möjligt att du redan har uppdaterat till den nya versionen utan att tänka på det. Bland de få skillnaderna som syns kan nämnas en ny dialogruta som låter dig spara inloggningsuppgifter från en webbsida.

De flesta nyheterna i 1Password 6.0 ligger alltså under ytan. Först och främst är det numera möjligt att generera lösenord som består av ett antal ord och inte slumpmässiga tecken som Fmr7M6JwWp. I inställningarna kan du välja om du vill separera orden med hjälp av bindestreck, mellanslag, punkter, kommatecken eller understreck. Tyvärr saknas stund för svenska ordlistor, men det är inget som hindrar dig från att på egen hand byta ut de engelska orden mot svenska om du så önskar.

Lösenordsgenerator

En annan nyhet är 1Password for teams, en ny funktion för företagsanvändare som gör det möjligt för en grupp anställda att komma åt gemensamma lösenord. Funktionen kostar en femtiolapp i månaden per medlem i gruppen.

Med hjälp av den nya vyn Alla valv kommer du åt både dina privata lösenord och de lösenord som du delar med familjen eller kollegorna.

Vidare har 1Password fått utökat stöd för de flesta populära molntjänster, däribland Icloud och Dropbox.


MacWorld köpråd

1Password 6.0 bjuder på få synliga nyheter jämfört med tidigare versioner, men de nya funktionerna gör ett redan bra program ännu bättre.

En funktion som saknas i våra ögon är möjligheten att automatiskt byta ut lösenord på populära tjänster som kan vara intressanta för hackare eller nätfiskare.

Men överlag är 1Password fortfarande den bästa lösenordshanteraren som du kan skaffa till din Mac. Eftersom den nya versionen dessutom är gratis för existerande användare finns det ingen anledning att låta bli att uppdatera.


Fakta: 1PasswordBra köp

Funktion: Lösenordshanterare
Utvecklare: Agilebits
Version: 6.0.2
Pris: 519 kronor på Mac App Store (gratis uppdatering för existerande användare)
Mer information: agilebits.com

Förbättrad lösenordsgenerator
Enklare för företagsanvändare att komma åt gemensamma lösenord


Möjlighet att byta lösenord automatiskt saknas

Missa inte: Guide till 1Password 

Betyg: 9 av 10

Apple MacBook Air - 1,6GHz DC 4GB 128GB 13" Pris vid test: 9849 kr.

Bästa pris just nu: 10800 kr