När du dubbelklickar på ett Worddokument (.docx eller .doc) öppnas det vanligtvis automatiskt i Word om du har det installerat. Om du inte har det kanske det öppnas i Textredigering, eller i ett annat program. Men hur håller Macen koll på vilket program som ska öppna en viss filtyp och hur kan du ändra det?

OS X väljer vilket program som ska användas för att öppna en viss fil i den här ordningen:

1. Om du har valt ett visst program för just den filen i Finders Visa info öppnas filen i det programmet.
2. Om filen har en filändelse (.doc, .txt, .jpg, et cetera) öppnas den med det förvalda programmet för den filändelsen (om det finns en).
3. Om filen saknar filändelse men har filtypen registrerad som metadata (en kod på fyra tecken som härstammar från gamla Mac OS där filändelse i allmänhet inte användes) och den filtypen har ett förvalt program öppnas den i det.

Utan filtyp
Om du tar bort filändelsen på en fil via Visa info kan ikonen bli intetsägande och förhandsvisningen konstig – men den kommer ändå öppnas i rätt program.

Du kan testa nummer det här genom att markera en fil och visa info (cmd-i). Radera sedan själva filändelsen (inklusive punkten), tryck retur och välj Ta bort. Filen kommer nu kanske att förlora sin vanliga ikon och förhandsvisningen blir konstig, men om du dubbelklickar på den bör den öppnas i sitt vanliga program. Det är mindre troligt att det fungerar för filer du har laddat ner från nätet.

Öppna med

För att ändra standardprogram för en enskild fil väljer du visa info, skrollar ner till Öppna med och väljer ett annat program.

Vill du istället ändra standardprogram för alla filer av den typen gör du samma sak men trycker sedan på Ändra alla strax under.