Apples Watch-armband håller väldigt hög kvalitet – men de är också hutlöst dyra. Det har gett upphov till en skuggmarknad för Apple Watch-armband, där mer eller mindre liknande produkter från tredjepartstillverkare säljs för bråkdelar av Apples priser. På Amazon, Ebay och andra sajter finns nu ett enormt utbud av armband för de användare som vill ha fler armband till sin Watch, utan att behöva ruineras på kuppen.

Men håller de här kopiorna verkligen måttet? Hur står de sig egentligen mot Apples original? Vi surfade in på brittiska Amazon och köpte in några billiga tredjepartsvarianter av Apples armband för att ta reda på vad man egentligen får för sina slantar.

Silikonband från Moko – Nästan som Apples sportband

Moko sportband Apple Watch
Nästan identiskt med Apples sportband vid en hastig anblick, men skenet bedrar.

Sportbandet från tillverkaren Moko både ser ut och känns som Apples Sportband – åtminstone vid en hastig anblick. Den mörkblå variant vi beställer är någon nyans mörkare än Apples, och vid en nära inspektion ser vi små blessyrer och ojämnheter vid bandets fästen. Längs sidorna löper också tunna kanter, rimligen spår från gjutningen. Sådana skönhetsfläckar syns inte på Apples Sportband.

Infästningen är inte heller idealisk. Armbandet sticker ut någon bråkdel av en millimeter både på ovan- och undersidan. Det är samma visa här som med flera av de andra banden vi har köpt hem: Ojämnheterna syns inte vid en snabb anblick – men är svåra att blunda för när vi väl har sett dem.

På plats på handleden känns dock Mokos sportband riktigt bra. Det är mjukt och lent, precis som Apples. Enligt Mokos produktbeskrivning är armbandet tillverkat av silikon, och alltså inte av det fluorelastomer som Apple använder. Mokos materialval gör sig tydligt påmint i ett avseende: Det här sportbandet attraherar mycket mer damm än Apples motsvarighet.

Moko sportband Apple Watch
Mokos sportband sticker ut en smula från fästet i klockans boett.

Moko får dock pluspoäng för att de, precis som Apple, skeppar sitt sportband i två olika storlekar. Det här armbandet bör passa på de allra flesta handleder.

Vi kan heller inte klaga på priset. Apples sportband kostar 525 kr. Det är visserligen inte lika dyrt som resten av utbudet, men är knappast heller billigt. Prislappen känns i synnerhet hög för användare som bara vill ha ett armband för att sporta. Då är Mokos prislapp på 8 brittiska pund, alltså omkring en hundralapp, betydligt lättare att svälja.

Mokos sportband håller inte riktigt samma nivå som Apples. Det blir dammigare och har en sämre finish. Armbandet är dock bekvämt, och duger gott och väl som ett slit- och släng-band att ta med till gymmet eller löpspåret.

Fakta: Moko Soft Silicone replacement sport band

Funktion: Armband till Apple Watch
Pris: Cirka 100 kr exkl frakt på Amazon
Mer info: Amazon


Bekvämt
Superbilligt
Två storlekar medföljer


Samlar damm
Vissa små skönhetsfläckar

6

Fakta

Hoco Grand Series 2 Pointer

Vi har tidigare testat ett länkarmband till Apple Watch från tredjepart, även det inköpt på Amazon för en bråkdel av Apples pris. Armbandet heter Hoco Grand Series 2 Pointers och är ett hyggligt alternativ till Apples länkarmband. Du kan läsa hela testet här.