Qualcomms nya radiomodem i Snapdragon X16 har dragit upp hastigheten ett snäpp och ska nu kunna nå upp till 1 Gbit/s som teoretisk maxgräns över lte-förbindelser, även kallat 4g. Uppladdningshastigheten ligger på 150 Mbit/s, vilket är ungefär detsamma som maxhastigheten på modem som finns i dag. Det skriver Ars Technica.

Hastighetsökningen ska vara möjlig utan att använda mer frekvensutrymme hos mobiloperatören. Det är en ändlig resurs som varje mobiloperatör bara har en begränsad del av så det gör det lättare att få ut en högre hastighet från en mast utan att påverka hur många som kan vara uppkopplade mot den.

Både Samsung och Apple använder chip från Qualcomm i sina mobiler så de är tänkbara kunder för detta chip när det börjar dyka upp i produkter mot slutet av året. Chipet tillverkas i en 14-nanometersprocess som gör det mer energisnålt.

Maxgränsen på 1 Gbit/s är så klart en teoretisk övre hastighet som ingen sannolikt lär nå ute i verkligheten, men det är ändå ett klart steg upp från tidigare produkter.

I kommentarerna till artikeln på Ars Technica diskuterar användarna problemet med databegränsningar med mobilabonnemang, något som inte bara är ett besvär i Sverige. En representant för Qualcomm har där svarat att en tanke med denna produkt är just att kunna öka överföringshastigheten utan extra kostnader för operatörerna, något som företaget hoppas kan leda till högre datatak utan ökad kostnad.