En läsare skrev till oss med en riktigt märklig historia. Filmen Maze Runner: The Scorch Trials skulle finnas att hyra på Itunes Store, men när han gick in i butiken från sin nya Apple TV 4 kunde den bara köpas. Hans dotter insisterade på att en kompis hade hyrt den, och med ett foto som bildbevis fick han erkänna sig besegrad. I ren desperation testade han sedan på en gammal tredje generationens Apple TV i ett annat rum, och där gick den mycket riktigt att hyra.

Apple TV 4
Den här filmen kan inte hyras, tycker Apple TV 4...

Det här är långt ifrån den enda filmen som finns att hyra på gamla Apple TV men bara kan köpas på den nya, så vad är det frågan om?

Apples support blev inte kloka på det, varken när vår läsare ringde eller när vi hörde av oss. Men vi kom lösningen på spåret när vi kollade upp samma film i Itunes på Macen.

Apple TV 3
...men på gamla Apple TV går det alldeles utmärkt.

Där visar det sig att den filmen finns både i hd (1080p) och sd. Hd-versionen finns dock bara att köpa, medan sd-versionen både kan köpas och hyras. Och där ligger nog förklaringen till det saknade hyralternativet på nya Apple TV.

Vi har inte kunnat få det bekräftat av Apple, men det verkar alltså som att Apple TV 4 vägrar befatta sig med lågupplösta filmer på Itunes Store. De filmer som kan hyras i hd-upplösning går även att hyra direkt på en Apple TV 4.

Itunes
Via Itunes kan du hyra sd-versionen och sedan se den på Apple TV med Airplay.

Så tittar du ändå
Om du hittar en film du vill hyra och se men som bara kan köpas på din nya Apple TV kan du testa ett knep. Eftersom filmen oftast finns att hyra i Itunes på datorn kan kan du göra det där, låta den ladda ner fullständigt, och sedan spela upp den på din Apple TV med hjälp av Airplay. Tänk på att du har 48 timmar på dig att se en film du hyrt efter att du först började spela upp den, och notera att filmen alltså är i sd-upplösning och inte ser lika bra ut som de filmer du hyr direkt på Apple TV.

Uppdatering: Vi har även fått ett tips på en annan lösning. Om du går till Inställningar -> Appar -> Itunes-filmer och TV-program -> Videoupplösning och byter till Standardupplösning så blir hyrfilmerna i sd tillgängliga. Det gör dock att du bara ser lågupplösta filmer, oavsett om det även finns hd-versioner i butiken. Vilken lösning som fungerar bäst för dig beror alltså på ditt tittarmönster.

Apple TV 32GB (4th Generation) Pris vid test: 1479 kr.

Bästa pris just nu: 1590 kr