Det finns många Macprogram som på olika sätt hjälper till med fönsterhantering och att skapa ett bättre arbetsflöde. Du kan använda inbyggda funktioner som Mission Control och Spaces, och tiotals tredjepartsprogram.

Hazeover

Ett litet program kan göra enorm nytta för den som lätt distraheras är Hazeover. Istället för att rumstera på skärmen, ändra storlek på fönster eller något liknande gör det bara en sak: Lägger en skugga över allt utom menyraden och det aktiva fönstret eller programmet (du väljer vilket i inställningarna).

Inställningarna är förresten väldigt vettiga och du kan välja hur mycket mörkare bakgrunden ska vara, från en lätt skuggning till helt svart, hur långsamt fönster ska tonas ut när du byter till ett annat (vi har valt 0,4 sekunder vilket känns lagom mjukt utan att ta för lång tid), och om fönster på inaktiva skärmar ska skuggas (för den som har flera skärmar).

Hazeover

Ett kortkommando stänger av funktionen tillfälligt, och om du håller nere fn-tangenten medan du drar ett objekt från ett program som ska till ett annat inaktiveras den tillfälligt.

Hazeover finns på Mac App Store och kostar i vanliga fall 40 kronor, men i skrivande stund har det prissänkts till 20 kronor.