Vid det här laget är vi vana vid skyddande skal, de där tjocka gummifodralen som får drapera våra telefoner när vi drar till skogs eller till stranden. Till smartklockor är de betydligt mer sällsynta. Där kommer tillverkaren Catalysts Apple Watch-skal in i bilden. Det här är ett stöttåligt skal till Apple Watch, och dessutom det första på marknaden som lovar att hålla tätt.

Catalyst Case Apple Watch i förpackningen
I förpackningen finns gummiarmband, silikonhölje, plastskal, skruvmejsel, och en Watch-attrapp. Den senare används innan klockan monteras för att säkerställa vattentätheten.

Täcker allt – utom skärmen

Catalyst-skalet täcker nästan hela klockan, men lyckas ändå bibehålla klockans funktioner. I ytterkant sitter en krona och en knapp, som båda ligger an mot originalknapparna under skalet. Riktigt samma känsla blir det tyvärr inte. Catalyst-kronan är mycket trögare än Apples variant, och fattas helst med två fingrar för att skrolla.

Klockans pulsmätare täcks av ett mjukt silikonhölje, men det tycks inte påverka mätarens förmåga. Vi får rimliga pulsmätningar från klockan i Catalyst-skalet, och har inga problem att ladda klockan genom höljet. Dessutom funkar både mikrofon och högtalare genom skalet. Vi anropar Siri med samma framgångsfaktor som tidigare, och våra alarm ljuder som vanligt.

Den enda del av klockan som inte täcks är pekskärmen – på gott och ont. Å ena sidan är det bra att skärmens pekkänslighet bibehålls, å andra sidan är skärmen klockans mest sårbara del. Med skalet på plats höjs dock ramen runt skärmen någon millimeter, vilket bör innebära ett bättre skydd vid fall. Tillverkarna själva bedyrar att en Watch i detta skal ska klara ett fall från två meter.

Catalyst Case Apple Watch
Catalyst-skalet har en egen krona som ligger an mot Apples digitala krona där under. Den funkar, men skrollningen blir betydligt trögare.

Klarar ett dopp i poolen – men vad är poängen?

Catalysts Apple Watch-skal ska inte bara klara stötar, det ska fixa väta också. Efter ett vattenbad kan vi konstatera att skalet mycket riktigt håller tätt. Poängen med detta kan dock diskuteras.

Apple Watch är redan klassad som IPX7, och utlovar därmed en hyfsad vattenbeständighet redan utan skal. Vi badar visserligen aldrig med vår Watch, men tar ofta med den i duschen utan problem. På nätet finns dessutom exempel på användare som simmar med sin Watch, även om Apple själva avråder från den aktiviteten.

Catalyst-skalets vattentäthet är klassat som IPX8, alltså högre än Watch, och Catalyst säger att det går bra att bada med en Watch i ett Catalyst-skal så länge vi undviker djupt vatten och aktiviteter som vattenskidåkning.

Det största problemet med Watch och vatten är dock att pekskärmen inte funkar när klockan är blöt. Det problemet kvarstår med Catalyst-skalet. Så visst, vi skulle känna oss mycket tryggare med vår Watch i Catalyst-skalet under en simtur, men nyttan begränsas eftersom skärmen ändå är obrukbar i vattnet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning