Flowstate är ett riktigt elakt program. Här måste vi skriva snabbt, snabbt – eller förlora allt. Om vi lyfter händerna från tangenterna i mer än fem sekunder raderas all text i vårt dokument.

Varför? För att utvecklaren bakom Flowstate tycker att vår tid är allt för full av distraktioner. Med Flowstate menar de att vi ska kunna nå ett tillstånd av ”flow”, där omvärlden försvinner och texten hamnar i centrum.

Skriv vidare eller förlora allt

I praktiken går det till så här: När vi startar Flowstate går programmet automatiskt till helskärmsläge på Macen. Sedan får vi välja mellan en handfull typsnitt, samt – det viktigaste – längden på den timer som dikterar hur länge vi måste skriva. Vid vårt första försök fegar vi ut och väljer fem minuter (dristigare skribenter kan välja betydligt längre timers, upp till tre timmar).

Flowstate, dokument
Flowstate delar formspråk med många andra minimalistiska skrivprogram till Macen. När vi skriver syns bara svart text mot grå bakgrund.

Om vi stänger ned dokumentet eller tar en skrivpaus under dessa fem minuter så förlorar vi allt vi har skrivit. Då bleknar texten långsamt under fem sekunder, och till slut återstår bara ett tomt dokument.

Om vi däremot härdar ut och fortsätter att skriva under hela perioden får vi behålla vårt dokument, som dessutom sparas via Icloud och därmed finns tillgängligt på andra Macar och IOS-enheter (Ja, Flowstate finns även till IOS, men appens upplägg i kombination med ett skärmtangentbord upplevs på egen risk).

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Du kan fuska i Flowstate, men det är lättare sagt än gjort. Det går till exempel inte att kopiera text i Flowstate medan timern räknar. Skärmdumpar funkar däremot med det vanliga kortkommandot (cmd-shift-3). Den png-bild som då landar på datorns skrivbord innehåller av naturliga skäl bara statisk text och måste därmed skrivas av manuellt. En annan (lika omständlig) variant är att lura Flowstate genom att knacka på en och samma tangent tills tiden är ute. Det kan vara en räddning när fingrarna värker och orden har tagit slut, men när vi börjar tänja på programmets regler går förstås själva poängen med Flowstate förlorad. Då är det antagligen bättre att använda en snällare ordbehandlare som Word eller Pages istället.