Keynote är Apples motsvarighet till Microsoft Powerpoint, alltså ett program för presentationer. Nyligen släpptes en uppgradering med diverse anpassningar för El Capitan, något som gör att vi testar programmet på nytt.

Stöd för Split View och Force Touch

Den aktuella versionen av Keynote är 6.6.1 och jämfört med version 6.5 är utseendet i stort sett oförändrat. I och med anpassningen för El Capitan bjuds vi emellertid på ett antal nyheter, däribland stöd för Split View som kan vara behjälpligt om du vill använda ett annat program samtidigt.

Split View
Med hjälp av Split View delas skärmutrymmet upp mellan två program.

En annan nyhet är stöd för enheter med Force Touch, däribland nya Macbook och Magic Trackpad. Till exempel kan du använda funktionen för att kunna redigera bilder snabbare, något som kan spara en hel del tid.

En av de viktigaste nyheterna är annars stöd för Icloud Drive, vilket gör det enkelt att dela och synkronisera filer mellan Apples olika prylar.

Icloud Drive
Sparar du dina filer på Icloud Drive kan du enkelt komma åt dem från valfri pryl.

I sammanhanget kan nämnas att Keynote även finns i en version för Icloud, något som möjliggör att skapa och redigera filer i webbläsaren om du så önskar. Vill du dela med dig av dina skapelser kan du skydda dina dokument med hjälp av lösenord.

Nya animationer, effekter och teman

De senaste uppdateringarna har medfört en del nya animationer och effekter, delvis som ett svar på kritiken om att alldeles för många funktioner har plockats bort tidigare. Dessutom bjuds vi på nya teman som har fått namnen Modern skrift, Utställning och Utkast. De nya tillskotten är välkomna och hjälper till att skapa snygga, iögonfallande presentationer snabbt och enkelt.

Teman
Det finns mängder med olika teman att välja mellan.

Vidare har de typografiska verktygen förbättrats, till exempel bjuds vi på förbättrat stöd för matematiska fraktioner och glyfer. Vi gillar också det faktum att det numera är enkelt att komma åt de senast använda typsnitten.

Avslutningsvis kan nämnas fullt stöd för Voiceover och möjligheten att importera filer som skapats i äldre versioner av Keynote.

Missa inte: Många härliga nyheter i nya Numbers

MacWorlds köpråd

Enligt vår uppfattning är Keynote ett av de allra bästa programmen för att skapa presentationer, kanske rent av det allra bästa. I och med stödet för El Capitan, Split View, Force Touch och Icloud Drive är programmet bättre än någonsin.

Har du en hyfsat modern Mac är sannolikheten stor att du kan ladda ner den senaste versionen utan kostnad från Mac App Store. Annars ligger prislappen på 209 kronor, vilket får anses vara ett rimligt pris för den här sortens program.

Fakta: KeynoteBra köp

Funktion: Presentationsprogram
Utvecklare: Apple
Version: 6.6.1
Pris: 209 kronor (gratis uppgradering för existerande användare)
Mer information: apple.com


Lätt att använda
Brett utbud av proffsiga animationer och effekter


Dålig dokumentation
Bristfälliga hjälpfiler

Betyg: 8 av 10

Apple MacBook Pro - 2,7GHz DC 8GB 128GB 13"

Bästa pris just nu: 12490 kr