Apple släppte Iphone 5C i september 2013. Sedan förra våren har rykten gått om en ersättare – en ny 4-tumsmodell av Iphone som kan ta över både som ett billigare alternativ till den senaste toppmodellen och för de användare som helt enkelt inte vill ha en större skärm.

De senaste månaderna har många nya rykten dykt upp och bland annat har uppgifter om namnet på telefonen ändrats flera gånger – först skulle den heta Iphone 6C, sedan Iphone 5E och nu senast Iphone 5SE (för ”special edition” eller ”5S enhanced”).

Lanseringsdatum

Apple kommer enligt uppgifter från sajten 9 to 5 Mac hålla ett av sina special events 15 mars, där Iphone 5SE och Ipad Air 3 kommer släppas, möjligtvis tillsammans med en uppdaterad Apple Watch.

Enligt tidigare uppgifter från japanska Nikkei hade Apple färdigställt utvecklingen av en ny 4-tumsmodell av Iphone redan förra våren, men valde att skjuta upp den ett år i väntan på bättre förutsättningar.

Iphone 5SE

Namnförvirring

Under hela förra året talade ryktena om en Iphone 6C som skulle ersätta Iphone 5C, och vi har tidigare skrivit flera artiklar där vi använde det namnet. Den senaste månaden har dock flera uppgifter dykt upp som gör att vi lutar åt att det inte blir det officiella namnet.

Först kom en uppgift om att telefonen kommer heta Iphone 5E istället, för att tydligare visa att den inte har den större skärmen som Iphone 6 och 6S har. Sedan dök ett trovärdigt rykte upp från 9 to 5 Mac om att namnet istället kommer bli Iphone 5SE.

Apple-anställda som avslöjat uppgifterna talar om två olika sätt att tolka namnet. Det ena är ”Iphone 5 Special Edition” – alltså en ny, specialversion av den klassiska Iphone 5-designen. Det andra är ”Iphone 5S Enhanced”, det vill säga en ny bättre version av Iphone 5S.

Den interna beteckningen sägs vara N69.

Hårdvara och specifikationer

9 to 5 Mac har publicerat en lista över specifikationer på Iphone 5SE, från en ”pålitlig källa”. Enligt dessa kommer telefonen ha en kamera på 8 megapixlar, barometer för bättre avläsning av höjd över havet, nfc-krets för Apple Pay, A8-processor med M8-hjälpprocessor, senaste trådlösa teknikerna (samma som i Iphone 6S) och stöd för Live Photos.

Olika källor har olika uppgifter om skärmen. Ming-chu Kuo säger att den inte kommer ha 3d touch, medan Mac Otakara påstår att den kommer ha det.

Kuo har även påstått att Iphone 5SE kommer ha samma A9-processor som Iphone 6S, medan både Mac Otakara och Digitimes säger att det är A8 som gäller.