Apple VR-patent

Det har förekommit många rykten om att Apple håller på att utveckla en virtual reality-produkt, sedan minst ett år tillbaka. Vr är väldigt hett just nu och Facebook (Oculus), HTC och Google är några av de stora företag som ligger långt fram i utvecklingen.

Apple har anställt personer som utvecklat vr-tekniken på andra företag, och har flera patent inom området.

Och ingen rök utan eld brukar det ju heta. På en direkt fråga på Apples senaste kvartalsrapport svarade Tim Cook att vr ”inte är en nisch” och att det finns många intressanta applikationer av tekniken.

Vad är virtual reality och augmented reality?

Vr betyder i praktiken någon form av headset med glasögon som täcker hela synfältet och alltså ersätter verkligheten med en digital bild. Hur den bilden tas fram varierar, men oftast handlar det om avancerad 3d som i spel. När du rör på huvudet rör sig ”kameran” i den virtuella världen. Ljud hör oftast till i inbyggda hörlurar med riktningseffekter, och olika tekniker används för att förflytta användaren i vr-världen.

Vr dök först upp på 90-talet då Nintendo och Sega gjorde ett försök, men varken hård- eller mjukvaran räckte till och produkterna floppade. Det första moderna försöker var Oculus Rift, som först visades upp 2012 och senare köptes upp av Facebook. De första leveranserna av det systemet ska nu till slut börja levereras i mars.

Oculus Rift

Augmented reality (ar) – förstärkt verklighet på svenska – är en helt annan, men i vissa avseenden liknande, teknik. Här handlar det om att lägga till digital information ovanpå vår gamla vanliga värld. En enkel form av förstärkt verklighet är appar som Starwalk, där du håller upp en Iphone eller Ipad mot natthimlen och får tydligare bilder av de olika stjärnbilder du tittar på.

AR har fått uppmärksamhet först genom Googles misslyckade Glass och nu på sistone med Microsofts imponerande Hololens som kan placera 3d-bilder i rummet, som följer med hur du än rör dig. Google har följt efter och köpte företaget Magic Leap som utvecklar en liknande produkt, för 4,2 miljarder kronor.

Om Microsoft och Google satsar så här hårt skulle vi inte satsa pengar emot att Apple också har produkter under utveckling någonstans i sina hemliga labb.