För bara några år sedan var e-postprogram en samling riktiga tråkmånsar. Apples Mail hade konkurrens av program som Postbox, Mail Pilot och Outlook. På IOS dök sedan en app kallad Mailbox upp och tog världen med storm. Dess minimalistiska, nytänkande gränssnitt kopierades flitigt av andra, inklusive Apple, och inspirerade andra att börja göra nya, bättre program – även på Mac.

Mailbox går i graven 26 februari, men både IOS- och Macanvändare har flera goda alternativ. Ett av de nyaste, och det som kanske bäst liknar Mailbox, är Cloudmagic.

Inkorgen

Cloudmagic har funnits för IOS sedan 2013, men kom till Mac i början av 2016. Det tar med sig ett minimalistiskt gränssnitt med fokus på innehållet och lägger till kortkommandon och andra Mac-specifika funktioner.

Snabbt men inte snabbast

Cloudmagic lovar ”omedelbara” pushmeddelanden, och i vårt test är det mycket riktigt väldigt snabbt. Men faktum är att det inte är snabbast. Sida vid sida med Airmail, en annan modern och populär mejlklient för Mac, är Cloudmagic en aning långsammare.

Läsa mejl

Synka med IOS-appen

En stor fördel med Cloudmagic är att du kan ställa in dina mejlkonton på en maskin och sedan synka inställningarna till de andra. Om du redan använder appen på Iphone räcker det med andra ord att logga in på ditt Cloudmagic-konto för att blixtsnabbt komma igång även på Macen.

För att göra det måste du skapa ett konto på utvecklarnas server, och därmed öppnar du för en liten säkerhetsrisk då loginuppgifterna för dina mejlkonton måste lagras i molnet. För de tjänster som stödjer Oauth lagras inga lösenord, vilket är bra, men den paranoide gör förmodligen ändå bäst i att lägga till sina konton manuellt.

Barskrapad minimalism

Cloudmagics signum är den minst sagt minimalistiska designen. Här visas inget mer än det absolut nödvändiga. För att byta brevlåda använder du kortkommandon eller en lista som bara visas tillfälligt. I nya mejl visas bara mottagare, ämnesrad och det tomma meddelandet. Utvecklarna har tagit minimalismen så långt att knapparna för att formatera text är dolda tills du har markerat ett stycke text.

Inget onödigt

Det här är något som vissa användare kommer älska, medan andra kommer undra var all information har tagit vägen.

Tråkigt nog finns ingen demoversion av programmet, men om du tycker att mejlklienter som Airmail och dess likar är plottriga – och allt för lika gamla tråkiga mejlklienter – då kan Cloudmagic vara lösningen du har letat efter.

Fakta: Cloudmagic
Funktion: E-postprogram
Mer info: Cloudmagic
Pris: 209 kronor
Bra köp

Minimalistiskt
Bra kortkommandon
Snabbt


Väldigt minimalistiskt
Ingen demoversion

Betyg: 8