För två och ett halvt år sedan valde Apple att göra om Numbers från grunden, något som innebar att några funktioner lades till och andra försvann. Sedan dess har vi fått se otaliga uppdateringar, något som gör det värt att ta en ny titt på kalkylbladsprogrammet.

Numbers

Snyggare diagram

Version 3.6.1 erbjuder många förbättringar jämfört med version 3.0. En av de mest välkomna nyheterna är möjligheten att sortera enskilda rader och kolumner i en tabell. En annan trevlig nyhet är möjligheten att lägga in upp till fem olika referenslinjer i ett diagram, på så sätt är det enkelt att illustrera genomsnittlig försäljning och liknande.

Vidare är det numera möjligt att använda bilder som förlaga för ett diagram. Välj ett fotografi och vips har staplarna fått färger som hämtats från bilden, något som ger ett mer enhetligt utseende.

Diagramfärger

Vad gäller verktygsfälten har de blivit mer anpassningsbara, men inte fullt lika mycket som i de äldre versionerna.

Bland övriga nyheter kan nämnas förbättrad kompatibilitet med Excel, stöd för Split View, samt möjlighet att läsa upp kommentarer och diagram med hjälp av Voiceover. Om du har en Magic Trackpad 2 kan du dessutom använda Force Touch på vissa objekt.

Synkronisera dina dokument med Icloud

Tack vare inbyggt stöd för Icloud kan du arbeta med samma dokument oavsett om du använder OS X, IOS eller webbversionen. Observera att det kan ta uppemot en minut att synkronisera filerna, så du får inte ha för bråttom med att byta till en annan enhet.

Icloud

En del medföljande mallar har bytts ut, medan andra har tillkommit. Dessa är snygga och pedagogiska och kan vara till stor hjälp om du till exempel vill hålla koll på din budget.

I version 3.0 försvann stödet för Applescript, men det var en av de första sakerna som återinfördes efter klagomål från användarna. En annan sak som har återinförts är hjälpmenyn, men av någon outgrundlig anledning krävs en fungerande internetuppkoppling.

Vad gäller övriga irritationsmoment kan nämnas att det fortfarande är lite knepigt att redigera formler och det blir lite väl mycket klickande i sidofältet emellanåt.

Numbers

Om vi fokuserar på prestanda är skillnaden som natt och dag mellan version 3.0 och 3.6.1. Vår testfil på 8 megabyte tog trettio sekunder att öppna i Numbers 3.0, men endast fem sekunder i Numbers 3.6.1. Därmed är programmet i stort sett lika snabbt som Microsoft Excel.

MacWorlds köpråd

Version 3.6.1 av Numbers är ett riktigt bra kalkylbladsprogram och vi vågar nog påstå att det är den bästa versionen hittills. Trots en del irritationsmoment är det ingen tvekan om att du bör uppdatera om du har en tidigare version på din dator.

Jämfört med Excel finns det fortfarande utrymme för förbättringar, särskilt när det kommer till hanteringen av formler.

Fakta: NumbersBra köp

Funktion: Kalkylbladsprogram för OS X
Utvecklare: Apple
Version: 3.6.1
Pris: 209 kronor
Mer information: apple.com


Enkelt att skapa snygga diagram
Stöd för Icloud


Bristfällig formelhantering
Hjälpmenyn kräver internetuppkoppling

Betyg: 8 av 10