Vi som bär en Apple Watch har nu två saker att ladda varje natt: telefon och klocka. Det här är nu inte något större bekymmer. Att behöva lägga två kablar på nattduksbordet – en för Apple Watch och en för Iphone – kan ganska bekvämt sorteras in i kategorin ”i-landsproblem”. Teknikbranschen är dock i vanlig ordning mycket villig att lösa problem av just den arten, och där kommer Belkin Valet Charge Dock in i bilden.

Inbyggda laddare

Laddningsstationen Valet Charge Dock är en smäcker liten pjäs som huserar en Iphone och en Apple Watch sida vid sida. Det kanske inte låter särskilt anmärkningsvärt, men Valet särskiljer sig faktiskt från sina rivaler.

Att enheten laddar både klocka och telefon är sällsynt nog, men att båda dessa laddare dessutom är integrerade i själva enheten gör den här lilla prylen till något av en enhörning bland marknadens laddningsstationer.

Majoriteten av Watch-ställen på marknaden är nämligen bara tomma skal utan integrerad elektronik. Med ett sådant ställ måste vi själva tillhandahålla laddaren, och dessutom pilla in kabeln i anordningen. Och när vi reser med klockan krävs antingen en extra laddare, eller att vi pillar loss kabeln varje gång väskorna ska packas. (Ett undantag till den här regeln är Apples egna Watch-docka, som vi testade nyligen.)

Sådant krångel slipper vi alltså med Belkins Valet Charge Dock och dess integrerade laddare. Tvärtom – med Valet Charge Dock inkopplad i väggen frigör vi plötsligt de två gamla laddare som satt där innan.

Belkin Valet Charge Dock, baksida
En ensam kabel löper ut från enhetens baksida. Den ger ström åt både klocka och telefon.

Stadigt bygge med schysst finish

Valet Charge Dock sticker också ut från mängden i ett annat avseende: Det här är ett gediget bygge, med en finish som gör Apple-produkterna rättvisa. Basen i borstat aluminium ger enheten en betryggande tyngd på bordsskivan, och den kromade metallarmen utgör en stabil bas för klockan.

Även Iphone-dockningen framstår genomtänkt, med en Lightning-plugg som kan böjas fram och tillbaka. Det minimerar risken för att vi ska knäcka pluggen när vi sömndrucket plockar en ringande telefon från ställningen på nattduksbordet.

På baksidan av Valet sitter också ett litet hjul som kan höja Lightning-pluggen upp till cirka 5 mm. Den konstruktionen gör Valet kompatibel med många Iphone-skal, även tjockare varianter.

Belkin Valet Charge Dock, från sidan
Lightning-kontakten kan höjas och en Iphone står stadigt på den lilla pluggen. Detsamma kan dock inte sägas om en Ipad. Vi lyckas visserligen ladda en Ipad Air med enheten, men plattan står svajigt och täcker dessutom Watch-laddaren.

Även Watch-laddaren är funktionell (men har också en rejäl nackdel, se nedan). Vissa konkurrerande Watch-stationer är antingen inte kompatibla med tyngre armband eller med slutna armband (som länkarmband). Valet fixar slutna armband utan problem, och när vi testar med ett tyngre metallarmband klickar vi fast den medföljande vita lilla plastringen på laddarpucken. På så vis stabiliseras klockan när den inbyggda magneten inte räcker till.

Magstark prislapp

Så långt allt gott, men det finns några detaljer som sänker totalbetyget. Den kanske mest uppenbara är priset. Valet säljs hittills endast via Apple (online och i butik) och där är prislappen magstarka 1 290 kr. Det är mycket begärt för den begränsade nytta den här prylen skänker.

Valet Charge Dock, framsida
Valet Charge Dock har en schysst finish, men priset är högt i förhållande till funktionen.

Prislappen för Valet Charge Dock kan dock nyanseras en smula eftersom vi faktiskt slipper pynta för en extra Watch-laddare, vilket nästan alla konkurrenter kräver.

Funkar inte med Nighstand
Den andra nackdelen är desto svårare att nyansera. Med Watch OS 2 introducerades funktionen Nighstand. Den innebär att Watch kan agera väckarklocka när ett alarm är aktiverat och klockan ligger på laddning horisontellt. När vi då vidrör klockan mitt i natten lyser både aktuell tid och alarmtid upp med tydliga gröna siffror.

Nighstand-funktionen var gissningsvis okänd för Belkins produktutvecklare när de formgav Valet Charge Dock. Den metallarm på enheten som bär upp Apple Watch tvingar nämligen klockan till vertikalt läge. Det betyder att Valet Charge Dock, som rimligen i första hand är avsedd för användarnas nattduksbord, är helt och hållet inkompatibel med Nightstand-läget (som ju också är avsett för användarnas nattduksbord). Den bristen lär avskräcka de potentiella kunder som använder Watch som väckarklocka.

Sammanfattat 

Belkins Valet Charge Dock har två nackdelar: Priset är högt och Nighstand-stöd saknas. I gengäld är det här en välbyggd och välfungerande laddningsstation för både Iphone och Apple Watch. Livsnödvändig? Knappast, men likväl en tjusig lyxartikel för dig som vill minimera sladdhärvan på nattduksbordet.

Fakta: Belkin Valet Charge Dock

Funktion: Ställ med integrerade laddare till Iphone och Apple Watch
Tillverkare: Belkin
Pris: 1 290 kr
Mer info: Belkin, Apple (för närvarande enda svenska återförsäljaren)


Integrerade laddare för både Iphone och Apple Watch
Bra byggkvalitet
Ställbar Lightning-plugg för tjockare Iphone-fodral


Inte kompatibel med Nighstand-läge
Dyr
Inte anpassad för Ipad

Betyg: 7 av 10

Fakta

Det finns några billigare konkurrenter till Valet Charge Dock, men de kräver att du använder dina egna sladdar.

Tillverkaren Griffins Watchstand Powered Charging Station är en plastkonstruktion som laddar Iphone och Watch (och som stödjer Nighstand-läge), men den är hittills svår att hitta på den svenska marknaden.

Ännu ett alternativ är Xtorm Power Station Stage. Den har inbyggd laddare för Iphone och två ytterligare usb-portar (Apple Watch-kabeln måste du däremot fixa själv). Xtorm-dockan är något billigare än Belkins station, men har i gengäld sämre finish och byggkvalitet.