1987 lanserades den första versionen av Default Folder, fast då under namnet Dfaultd. Sedan dess har vi fått se otaliga versioner av programmet och nu är det dags för Default Folder X 5.

Vad används Default Folder X till?

Syftet med Default Folder X är att förbättra dialogrutorna som används för att spara eller öppna filer i OS X. Namnet kommer sig av möjligheten att ställa in en standardmapp som är specifik för programmet som du använder. Men möjligheterna är betydligt större än så.

Ikoner

Till höger syns sex ikoner som ger åtkomst till olika funktioner. Ikonen med stort D ger tillgång till ett antal verktyg, däribland Öppna i Finder, duplicera, komprimera och flytta till papperskorgen.

Övriga fem ikoner är genvägar till olika mappar och filer. Bildskärmsikonen förflyttar dig till skrivbordet, hemmamappen, Icloud eller monterade volymer, medan hjärtat tar dig till mapparna som du har favoritmarkerat. Sedan finns ikoner för senaste mappar, senaste filer och Finder.

Default Folder

Genom ett smidigt system av undermenyer och kortkommandon behöver du inte längre fuska dig fram med hjälp av temporära mappar på skrivbordet eller i sidofältet.

Om du vill kan du ställa in flera uppsättningar av favoriter, till exempel kan du ha ett antal mappar för olika program eller för olika projekt.

Default Folder

Vidare kan du modifiera Finder så att du får tillgång till fler funktioner både i fönstren och i dialogrutorna. Som en följd kan du arbeta betydligt mer effektivt med filhanteringen.

Många nyheter jämfört med tidigare versioner

Har du en tidigare version av Default Folder kan du uppdatera utan att förlora dina inställningar. Den gamla inställningspanelen har försvunnit och i dess ställe har vi fått ett antal nya funktioner.

Bland nyheterna i version 5 kan nämnas en ny meny för Senaste filer och möjlighet att lägga till ett verktygsfält i Finder. Dessutom bjuds vi på en dra-och-släpp-zon, där du kan placera ofta använda filer och mappar.

Kortkommandon

Default Folder har alltid haft stöd för kortkommandon och i den nya versionen är de fler än någonsin och fullt anpassningsbara. Med hjälp av dessa kan du navigera fram och tillbaka i systemet blixtsnabbt.

En annan nyhet är att du nu kan välja att ordna så att mappar hamnar före enskilda filer vid sortering. Om du vill kan du även ställa in så att alla filer med en viss filändelse alltid sparas på ett visst ställe. På så sätt kan du enkelt få alla dina bilder och filmklipp på ett visst ställe.

MacWorlds köpråd

Default Folder är ett av de allra bästa verktygsprogrammen för OS X och i och med version 5 har programmet blivit ännu bättre. Ska vi hitta något att klaga på blir det den relativt höga prislappen på 330 kronor, men har du en tidigare version kan du uppgradera för mindre än halva priset.

Fakta: Default Folder X 5

Funktion: Filhantering för Mac
Utvecklare: St. Clair Software
Version: 5.0.1
Pris: 330 kronor (finns även i kostnadsfri provversion)
Mer information: http://stclairsoft.com/DefaultFolderX/

Förbättrar Finder rejält

Aningen dyrt

Betyg: 9 av 10